Mini lasagne z cukinią

goodfoodlover
Mini lasagne z cukinią

3

0 / 0

Lasagne, czyli skarb kuchni włoskiej. Nasza propozycja to wersja nieco mniejsza niż standardowa, ale równie pyszna! Sprawdź nasz wyjątkowy przepis na mini lasagne z cukinią - nietuzinkowy wygląd i genialny smak w jednym.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 pasta pomidorowa

2 szcz. sól, pieprz

1 szcz. oregano

1 szcz. bazylia

1 l bulion drobiowy

300 g mięso mielone

10 szt. makaron lubella lasagne

1 szt. cebula

1 szt. cukinia

4 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. mozzarella

3 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Naczynia wysmarować oliwą, na dno położyć płat makaronu, następnie sosu, poszatkowanej na talarki cukinii i sera. Czynność powtórzyć.

2

Po rozłożeniu wszystkich warstw, posypać wierzch parmezanem.

3

Do każdej mini lasagne dodać pomidorki koktajlowe wcześniej nakłuwając wykałaczką w paru miejscach, co zmniejszy ich tendencję do pękania. Zapiekać w temperaturze 180 st. około 15 do 20 minut.

4

Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać bulion, pastę pomidorową, przyprawy i zgnieciony czosnek. Po 20 minutach duszenia dodać zioła i sos odstawić. Płaty lasagne podgotować zgodnie z instrukcją. Po wystudzeniu wykrawać okrągłe płatki odpowiadające wielkością naczyń żaroodpornych.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły