Mini lasagne z cukinią
goodfoodlover
Lasagne, czyli skarb kuchni włoskiej. Nasza propozycja to wersja nieco mniejsza niż standardowa, ale równie pyszna! Sprawdź nasz wyjątkowy przepis na mini lasagne z cukinią - nietuzinkowy wygląd i genialny smak w jednym.
3
0 / 0
Lasagne, czyli skarb kuchni włoskiej. Nasza propozycja to wersja nieco mniejsza niż standardowa, ale równie pyszna! Sprawdź nasz wyjątkowy przepis na mini lasagne z cukinią - nietuzinkowy wygląd i genialny smak w jednym.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 pasta pomidorowa
2 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. oregano
1 szczyp. bazylia
1 l bulion drobiowy
300 g mięso mielone
10 szt. makaron lubella lasagne
1 szt. cebula
1 szt. cukinia
4 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. mozzarella
3 łyżka parmezan
Przygotowanie
Naczynia wysmarować oliwą, na dno położyć płat makaronu, następnie sosu, poszatkowanej na talarki cukinii i sera. Czynność powtórzyć.
Po rozłożeniu wszystkich warstw, posypać wierzch parmezanem.
Do każdej mini lasagne dodać pomidorki koktajlowe wcześniej nakłuwając wykałaczką w paru miejscach, co zmniejszy ich tendencję do pękania. Zapiekać w temperaturze 180 st. około 15 do 20 minut.
Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać bulion, pastę pomidorową, przyprawy i zgnieciony czosnek. Po 20 minutach duszenia dodać zioła i sos odstawić. Płaty lasagne podgotować zgodnie z instrukcją. Po wystudzeniu wykrawać okrągłe płatki odpowiadające wielkością naczyń żaroodpornych.