Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

lubella
Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

0

0 / 0

Makaron kokardki w wyjątkowym wydaniu. Dlaczego wyjątkowym? Bo w kolorze intensywnego rubinu. Wszystko dzięki botwinie! Do przygotowania dania potrzebne dodatkowo będzie: 100 gramów boczku, 200 gramów sera koziego oraz 100 gramów orzechów włoskich.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella mini kokardki

1 pęcz. botwina

1 szt. cebula czerwona

1 szt. czosnek

100 g boczek

2 łyżka oliwa do smażenia

1 szczyp. gałka muszkatołowa

200 g ser kozi

100 g orzechy włoskie

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Zgnieć ząbek czosnku i drobno posiekaj cebulę.

3

Umyj oraz posiekaj w 3cm kawałki botwinę.

4

Boczek pokrój w drobną kostkę.

5

Przesmaż boczek na oliwie, aż stanie się chrupiący.

6

Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

7

Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj posiekaną botwinę.

8

Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.

9

Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę.

10

Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem. (zamiast koziego sera możesz użyć ricotty)

11

Podawaj posypane orzechami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

930

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły