Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976998768.jpeg&w=3840&q=75)
Makaron kokardki w wyjątkowym wydaniu. Dlaczego wyjątkowym? Bo w kolorze intensywnego rubinu. Wszystko dzięki botwinie! Do przygotowania dania potrzebne dodatkowo będzie: 100 gramów boczku, 200 gramów sera koziego oraz 100 gramów orzechów włoskich.
0
0 / 0
Makaron kokardki w wyjątkowym wydaniu. Dlaczego wyjątkowym? Bo w kolorze intensywnego rubinu. Wszystko dzięki botwinie! Do przygotowania dania potrzebne dodatkowo będzie: 100 gramów boczku, 200 gramów sera koziego oraz 100 gramów orzechów włoskich.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella mini kokardki
1 pęcz. botwina
1 szt. cebula czerwona
1 szt. czosnek
100 g boczek
2 łyżka oliwa do smażenia
1 szczyp. gałka muszkatołowa
200 g ser kozi
100 g orzechy włoskie
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zgnieć ząbek czosnku i drobno posiekaj cebulę.
Umyj oraz posiekaj w 3cm kawałki botwinę.
Boczek pokrój w drobną kostkę.
Przesmaż boczek na oliwie, aż stanie się chrupiący.
Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj posiekaną botwinę.
Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę.
Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem. (zamiast koziego sera możesz użyć ricotty)
Podawaj posypane orzechami.