Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
lubella
Makaron kokardki w wyjątkowym wydaniu. Dlaczego wyjątkowym? Bo w kolorze intensywnego rubinu. Wszystko dzięki botwinie! Do przygotowania dania potrzebne dodatkowo będzie: 100 gramów boczku, 200 gramów sera koziego oraz 100 gramów orzechów włoskich.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
930
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron kokardki w wyjątkowym wydaniu. Dlaczego wyjątkowym? Bo w kolorze intensywnego rubinu. Wszystko dzięki botwinie! Do przygotowania dania potrzebne dodatkowo będzie: 100 gramów boczku, 200 gramów sera koziego oraz 100 gramów orzechów włoskich.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella mini kokardki
1 pęcz. botwina
1 szt. cebula czerwona
1 szt. czosnek
100 g boczek
2 łyżka oliwa do smażenia
1 szczyp. gałka muszkatołowa
200 g ser kozi
100 g orzechy włoskie
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zgnieć ząbek czosnku i drobno posiekaj cebulę.
Umyj oraz posiekaj w 3cm kawałki botwinę.
Boczek pokrój w drobną kostkę.
Przesmaż boczek na oliwie, aż stanie się chrupiący.
Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj posiekaną botwinę.
Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę.
Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem. (zamiast koziego sera możesz użyć ricotty)
Podawaj posypane orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
930
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.