Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

lubella
Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

0

0 / 0

Makaron kokardki w wyjątkowym wydaniu. Dlaczego wyjątkowym? Bo w kolorze intensywnego rubinu. Wszystko dzięki botwinie! Do przygotowania dania potrzebne dodatkowo będzie: 100 gramów boczku, 200 gramów sera koziego oraz 100 gramów orzechów włoskich.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella mini kokardki

1 pęcz. botwina

1 szt. cebula czerwona

1 szt. czosnek

100 g boczek

2 łyżka oliwa do smażenia

1 szcz. gałka muszkatołowa

200 g ser kozi

100 g orzechy włoskie

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Zgnieć ząbek czosnku i drobno posiekaj cebulę.

3

Umyj oraz posiekaj w 3cm kawałki botwinę.

4

Boczek pokrój w drobną kostkę.

5

Przesmaż boczek na oliwie, aż stanie się chrupiący.

6

Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

7

Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj posiekaną botwinę.

8

Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.

9

Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę.

10

Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem. (zamiast koziego sera możesz użyć ricotty)

11

Podawaj posypane orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły