Mini chikkerburgery
MaciejNowacki
Mała wersja chikker'ów z mcdonald, ale w domowej wersji.
0
5 / 1
Mała wersja chikker'ów z mcdonald, ale w domowej wersji.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 szt. filet z kurczaka
100 g płatki kukurydziane
150 g bułka tarta
150 g mąka lubella puszysta tortowa
5 łyżecz. papryka czerwona
3 łyżecz. curry
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. jajko
1 szkl. jogurt naturalny
350 g mąka pszenna tortowa lubella
25 g świeże drożdże
1 szkl. mleko uht 3,2%
50 g masło
100 g sałata
5 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
4 łyżecz. tymianek
1 szt. jajko kurze
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić razem z cukrem w mleku i dodać 3 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut.
Kurczaka pokroić w 2 cm kawałki . Do miski wlać jogurt i dodać jajko, 2 łyżeczki tymianku i papryki słodkiej i wymieszać. Do marynaty dodać sól oraz pieprz według uznania. Do powstałej marynaty dodajemy pokrojonego kurczaka i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozpuszczamy masło. Do powstałego rozczynu dodajemy 350 g mąki, masło oraz według uznania sól. Mieszamy, wykładamy na stolnice i wyrabiamy przez 5 minut. Powstałe ciasto wkładamy do dużego naczynia i przykrywamy ręcznikiem na godzinę.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki i panierujemy i układamy na blaszce. Wstawiamy do piernika na 20-25 minut w 200 stopni C.
Płatki kukurydziane pokruszyć.
Z gotowego ciasta robimy kulki o średnicy około 1,5-2 cm i układamy na blaszce. Gotowe kulki odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Panierka: Do naczynia dodajemy bułkę tartą, 150 g mąki pszennej i pokruszone płatki kukurydziane. Następnie dodać po 2 łyżeczki curry, papryki i tymianku suszonego. Wymieszać dokładnie.
Wyjmujemy gotowe kurczaki i wkładamy bułki do piekarnika na 25-30 minut.
Gotowe bułeczki odstawiamy, aby ostygły. Gdy będą zimne przekrawamy je na połowę. Następująco składać mini chikkerburgery: dolna cześć bułki, ketchup, sałata (sałatę kroimy według uznania), kurczak i górna cześć bułki. Gotowe. Smacznego!