Mini burgery na dwa gryzy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MagdalenaBasiak
![Mini burgery na dwa gryzy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986760164.jpeg&w=3840&q=75)
Najlepsze na szybką przekąskę są mini burgerki z rukolą, kotlecikami z indyka, pomidorem, czarnym sezamem i oczywiście ketchupem Kotlin!
0
0 / 0
Najlepsze na szybką przekąskę są mini burgerki z rukolą, kotlecikami z indyka, pomidorem, czarnym sezamem i oczywiście ketchupem Kotlin!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. sól
1.50 łyżecz. cukier
1 szczyp. ostra papryka w proszku
200 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
2 łyżecz. masło
0.50 pęcz. rukola
400 g mięso mielone z indyka
3 szt. cebula
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
10 plaster ser żółty
1 szt. pomidor
5 łyżecz. majonez dekoracyjny krakus
1 szt. jajko
2 szczyp. sól, pieprz
10 g świeże drożdże
Przygotowanie
Bułeczki możemy kupić lub upiec sami. W ciepłej wodzie rozpuszczamy 10 gramów drożdży i dodajemy około około pół szklanki mąki. Po 15 minutach dodajemy roztopione masło i jajko. Dosypujemy mąkę i ugniatamy. Odkładamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na cztery równe części, które następnie za pomocą dłoni formujemy w kulki i płaskie dyski. Układamy je na blaszce, którą możemy posmarować niewielką ilością oliwy i posypujemy czarnym sezamem. Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Po ostygnięciu kroimy na pół - jedną część smarujemy pikantnym ketchupem, zaś drugą odrobiną majonezu. Na to kładziemy rukolę, kotleciki z indyka (mielimy indyka z cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i smażymy na małym ogniu), ser, czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułeczki i gotowe! Pyszne i do tego zdrowe!