Mini burgery na dwa gryzy

MagdalenaBasiak
Mini burgery na dwa gryzy

0

0 / 0

Najlepsze na szybką przekąskę są mini burgerki z rukolą, kotlecikami z indyka, pomidorem, czarnym sezamem i oczywiście ketchupem Kotlin!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 łyżeczka sól

1.50 łyżeczka cukier

1 szcz. ostra papryka w proszku

200 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

2 łyżeczka masło

0.50 pęcz. rukola

400 g mięso mielone z indyka

3 szt. cebula

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

10 plast. ser żółty

1 szt. pomidor

5 łyżeczka majonez dekoracyjny krakus

1 szt. jajko

2 szcz. sól, pieprz

10 g świeże drożdże

Przygotowanie


1

Bułeczki możemy kupić lub upiec sami. W ciepłej wodzie rozpuszczamy 10 gramów drożdży i dodajemy około około pół szklanki mąki. Po 15 minutach dodajemy roztopione masło i jajko. Dosypujemy mąkę i ugniatamy. Odkładamy na 30 minut.

2

Ciasto dzielimy na cztery równe części, które następnie za pomocą dłoni formujemy w kulki i płaskie dyski. Układamy je na blaszce, którą możemy posmarować niewielką ilością oliwy i posypujemy czarnym sezamem. Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

3

Po ostygnięciu kroimy na pół - jedną część smarujemy pikantnym ketchupem, zaś drugą odrobiną majonezu. Na to kładziemy rukolę, kotleciki z indyka (mielimy indyka z cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i smażymy na małym ogniu), ser, czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułeczki i gotowe! Pyszne i do tego zdrowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły