Miks mięs
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Miks mięs](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7425-1702058012359.jpeg&w=3840&q=75)
Jedno pieczenie i mamy mięsa na cały tydzień: szynka jako pieczeń na obiad, indyk – idealny do kanapek i boczek jako dodatek do różnych dań.
1
0 / 0
Jedno pieczenie i mamy mięsa na cały tydzień: szynka jako pieczeń na obiad, indyk – idealny do kanapek i boczek jako dodatek do różnych dań.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina szynka surowa
1 kg pierś indycza bez skóry
1 kg boczek
3 szczyp. sól, pieprz
1 szt. czosnek
7 szt. ziele angielskie
6 szt. liść laurowy
5 łyżka oliwa
Przygotowanie
1 kg szynki, 1 kg piersi z indyka, 1 kg boczek – marynujemy, czyli nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe (do indyka można dodać łyżkę curry).
Mięsa zostawiamy na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc w lodówce, a następnie wkładamy w rękaw do pieczenia.
Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni, na następną gdzinkę obniżamy temperaturę do 180 stopni. Wyjmujemy i gotowe!