Miks mięs

bartek
Miks mięs

1

0 / 0

Jedno pieczenie i mamy mięsa na cały tydzień: szynka jako pieczeń na obiad, indyk – idealny do kanapek i boczek jako dodatek do różnych dań.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina szynka surowa

1 kg pierś indycza bez skóry

1 kg boczek

3 szczyp. sól, pieprz

1 szt. czosnek

7 szt. ziele angielskie

6 szt. liść laurowy

5 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

1 kg szynki, 1 kg piersi z indyka, 1 kg boczek – marynujemy, czyli nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe (do indyka można dodać łyżkę curry).

2

Mięsa zostawiamy na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc w lodówce, a następnie wkładamy w rękaw do pieczenia.

3

Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni, na następną gdzinkę obniżamy temperaturę do 180 stopni. Wyjmujemy i gotowe!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1482

kcal

Białka

99

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

115

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły