Miks mięs
bartek
Jedno pieczenie i mamy mięsa na cały tydzień: szynka jako pieczeń na obiad, indyk – idealny do kanapek i boczek jako dodatek do różnych dań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1482
kcal
Białka
99
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
115
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jedno pieczenie i mamy mięsa na cały tydzień: szynka jako pieczeń na obiad, indyk – idealny do kanapek i boczek jako dodatek do różnych dań.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina szynka surowa
1 kg pierś indycza bez skóry
1 kg boczek
3 szczyp. sól, pieprz
1 szt. czosnek
7 szt. ziele angielskie
6 szt. liść laurowy
5 łyżka oliwa
Przygotowanie
1 kg szynki, 1 kg piersi z indyka, 1 kg boczek – marynujemy, czyli nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe (do indyka można dodać łyżkę curry).
Mięsa zostawiamy na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc w lodówce, a następnie wkładamy w rękaw do pieczenia.
Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni, na następną gdzinkę obniżamy temperaturę do 180 stopni. Wyjmujemy i gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1482
kcal
Białka
99
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
115
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.