Migas z chorizo

EkspertOdKuchni
Migas z chorizo

0

0 / 0

Migas to tradycyjne danie pochodzące głównie z Hiszpanii, choć można je znaleźć również w innych krajach śródziemnomorskich. Nazwa "migas" dosłownie oznacza "okruszki", co nawiązuje do podstawowego składnika dania — pokruszonych kawałków czerstwego chleba. Migas z chorizo to połączenie pikantnej kiełbasy, warzyw i aromatycznych przypraw, które zadowoli wszystkich miłośników intensywnych i wyrazistych smaków. Danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i przyjęcia, spotkania ze znajomymi czy romantyczne kolacje, gdzie nada wyjątkowego aromatu i pikantnego charakteru.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g kiełbasa chorizo

100 g boczek

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

0.50 szt. cebula czerwona

50 oliwa z oliwek

1 szcz. płatki chili

1 szcz. pieprz czarny

1 łyżka przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Kiełbasę chorizo i boczek kroimy w plastry i smażymy 5 minut na patelni.

2

Paprykę czerwoną i żółtą, czerwoną cebulę kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię.

3

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze przez chwilę smażymy. Doprawiamy pieprzem, płatkami chili i dodajemy przecier pomidorowy.

4

Całość przekładamy na talerz.

5

Na patelni po smażeniu wrzucamy pokrojony czerstwe pieczywo i smażymy, aż chleb będzie chrupiący.

6

Do pieczywa dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę chorizo z boczkiem i warzywami.

7

Mieszamy wszystko razem i wykładamy na talerz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły