Migas z chorizo
EkspertOdKuchni
Migas to tradycyjne danie pochodzące głównie z Hiszpanii, choć można je znaleźć również w innych krajach śródziemnomorskich. Nazwa "migas" dosłownie oznacza "okruszki", co nawiązuje do podstawowego składnika dania — pokruszonych kawałków czerstwego chleba. Migas z chorizo to połączenie pikantnej kiełbasy, warzyw i aromatycznych przypraw, które zadowoli wszystkich miłośników intensywnych i wyrazistych smaków. Danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i przyjęcia, spotkania ze znajomymi czy romantyczne kolacje, gdzie nada wyjątkowego aromatu i pikantnego charakteru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
862
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
80
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Migas to tradycyjne danie pochodzące głównie z Hiszpanii, choć można je znaleźć również w innych krajach śródziemnomorskich. Nazwa "migas" dosłownie oznacza "okruszki", co nawiązuje do podstawowego składnika dania — pokruszonych kawałków czerstwego chleba. Migas z chorizo to połączenie pikantnej kiełbasy, warzyw i aromatycznych przypraw, które zadowoli wszystkich miłośników intensywnych i wyrazistych smaków. Danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i przyjęcia, spotkania ze znajomymi czy romantyczne kolacje, gdzie nada wyjątkowego aromatu i pikantnego charakteru.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g kiełbasa chorizo
100 g boczek
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
0.50 szt. cebula czerwona
50 oliwa z oliwek
1 szczyp. płatki chili
1 szczyp. pieprz czarny
1 łyżka przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Kiełbasę chorizo i boczek kroimy w plastry i smażymy 5 minut na patelni.
Paprykę czerwoną i żółtą, czerwoną cebulę kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze przez chwilę smażymy. Doprawiamy pieprzem, płatkami chili i dodajemy przecier pomidorowy.
Całość przekładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wrzucamy pokrojony czerstwe pieczywo i smażymy, aż chleb będzie chrupiący.
Do pieczywa dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę chorizo z boczkiem i warzywami.
Mieszamy wszystko razem i wykładamy na talerz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
862
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
80
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.