Miętowa panna cotta z Czekodżemem

maspexdigital

Masz ochotę na pyszny deser rodem ze słonecznej Toskanii? Sprawdź nasz przepis na miętową panna cottę z Czekodżemem. Połączenie śmietanki, mleka, cukru trzcinowego i mięty ze śliwkowym czekodżemem Łowicz będzie ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
441
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na pyszny deser rodem ze słonecznej Toskanii? Sprawdź nasz przepis na miętową panna cottę z Czekodżemem. Połączenie śmietanki, mleka, cukru trzcinowego i mięty ze śliwkowym czekodżemem Łowicz będzie ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. czekodżem śliwkowy łowicz
500 śmietana 30%
100 mleko
3 łyżecz. żelatyna
2 łyżecz. cukier trzcinowy
2 łyżecz. suszona mięta
10 szt. liście mięty
Przygotowanie
Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania).
Po zdjęciu garnuszka z ognia, do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i Czekodżemu Śliwkowego Łowicz.
Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
441
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.