Mięso śląskie niebo
m7
Pod nazwą śląskie niebo kryje się wieprzowina duszona z suszonymi owocami .
0
0 / 0
Pod nazwą śląskie niebo kryje się wieprzowina duszona z suszonymi owocami .
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szcz. pieprz
1 szcz. cukier
1 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżeczka sól
2 łyżka masło
1.50 łyżka mąka pszenna
80 dek. mięso wieprzowe
25 dek. suszone owoce
Przygotowanie
Suszone owoce zalej 1/2 litra wody , odstaw na noc w zimne miejsce .
Mięso zalej litrem wody , gotuj godzinę .
Dodaj namoczone suszone owoce wraz z wodą z namoczenia , gotuj do miękkości .
Odcedź .
Wywar zachowaj .
Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wywaru .
Masło stop, dodaj mąkę , zasmaż .
Dodaj do reszty wywaru wraz z owocami , zamieszaj , zagotuj .
Przypraw cukrem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
Sosem polej mięso .