MIĘSNO -ZIEMNIACZANY SZASZŁYK Z SOSEM MIĘSNYM

magda4118
MIĘSNO -ZIEMNIACZANY SZASZŁYK Z SOSEM MIĘSNYM

0

0 / 0

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

10 szt. ziemniaki

1400 g mięso mielone

1 łyżka przyprawa typu vegeta

2 łyżka olej

4 szt. pieczarki

5 szcz. pieprz, sól do smaku

2 łyżka majeranek

2 łyżeczka przyprawa do kurczaka

5 łyżka bułka tarta

2 szt. jaja l

2 łyżka śmietana 18%

8 szt. wykałaczki

1 opak. sos słodko-kwaśny łowicz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry nie za grubo, ani nie za cienko. Pokrojone ziemniaki łączymy z przyprawą vegeta i olejem. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy.

2

Pieczarki myjemy i kroimy na drobno. Smażymy je na oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

700 gr mięsa mielonego wkładamy do miski. Następnie do mięsa mielonego wkładamy usmażone pieczarki. Mieszamy, zaś dajemy przyprawy sól, pieprz, majeranek i przyprawę do kurczaka. Wszystko dobrze mieszamy. Zaś dodajemy 2 jajka i bułkę tartą i znowu wszystko mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Sprawdzamy czy mięso jest dobrze doprawione (w razie czego jeszcze doprawiamy przyprawami do smaku).

4

Z mięsa mielonego formujemy pulpeciki i lekko je spłaszczamy.

5

Na wykałaczki wkładamy warstwami ziemniaczki i mięso mielone. Gotowe szaszłyki układamy na blachę. Np. 2 ziemniaczki 1 pulpet 3 ziemniaczki 1 pulpet 2 ziemniaczki - przykład nakłuwania Pieczemy od 1 godz do 1 godz 30 min w temperaturze 180-200 stopni C uważając, by się nasze szałyki się nie przypaliły.

6

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy 700 g mięsa mielonego. Lekko solimy i smażymy tak długo, aż mięso będzie gotowe. Zaś dodajemy sosy Łowicz: słodko - kwaśny i boloński. Na koniec dodajemy 2 łyżki Śmietany 18%. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy.

7

Gotowe szaszłyki podajemy z naszym sosem mięsnym. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły