Mięsne spaghetti z marchewką i koperkiem
bartek
Klasyczne spaghetti z dodatkiem marchewki i koperku sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
804
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Klasyczne spaghetti z dodatkiem marchewki i koperku sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szczyp. ostra papryka w proszku
1 szczyp. oregano
1 szczyp. sól, pieprz
6 szczyp. parmezan
1 szt. makaron spaghetti lubella
3 szt. marchew
2 szt. cebula
3 łyżka masło
0.50 kg mięso mielone
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Na patelni podgrzewam pół szklanki wody, dodaję 2-3 łyżki masła i podsmażam talarki marchewki (smażę 10 minut), dodaję cebulę pokrojoną w kostkę (smażę 5 minut), dodaję mielone mięso (smażę 10 minut) i pomidory z puszki.
Wszystko podduszam tak długo na wolnym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną (minimum 30 minut).
Doprawiam ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
Podaję z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i koperkiem.
Uwaga: połączenie marchewki smażonej na maśle i koperku daje niecodzienny, świeży smak. Poza tym używam sporo marchewki (nieraz pół na pół z mięsem), więc sos jest mocno warzywny. Dla osób, które lubią wyrazisty smak do wody proponuję dodać pół kostki rosołowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
804
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.