Mięsne spaghetti z marchewką i koperkiem

bartek
Mięsne spaghetti z marchewką i koperkiem

0

4 / 1

Klasyczne spaghetti z dodatkiem marchewki i koperku sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szczyp. ostra papryka w proszku

1 szczyp. oregano

1 szczyp. sól, pieprz

6 szczyp. parmezan

1 szt. makaron spaghetti lubella

3 szt. marchew

2 szt. cebula

3 łyżka masło

0.50 kg mięso mielone

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Na patelni podgrzewam pół szklanki wody, dodaję 2-3 łyżki masła i podsmażam talarki marchewki (smażę 10 minut), dodaję cebulę pokrojoną w kostkę (smażę 5 minut), dodaję mielone mięso (smażę 10 minut) i pomidory z puszki.

2

Wszystko podduszam tak długo na wolnym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną (minimum 30 minut).

3

Doprawiam ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.

4

Podaję z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i koperkiem.

5

Uwaga: połączenie marchewki smażonej na maśle i koperku daje niecodzienny, świeży smak. Poza tym używam sporo marchewki (nieraz pół na pół z mięsem), więc sos jest mocno warzywny. Dla osób, które lubią wyrazisty smak do wody proponuję dodać pół kostki rosołowej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

804

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły