Mięsne spaghetti z marchewką i koperkiem
bartek
Klasyczne spaghetti z dodatkiem marchewki i koperku sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające.
0
4 / 1
Klasyczne spaghetti z dodatkiem marchewki i koperku sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szczyp. ostra papryka w proszku
1 szczyp. oregano
1 szczyp. sól, pieprz
6 szczyp. parmezan
1 szt. makaron spaghetti lubella
3 szt. marchew
2 szt. cebula
3 łyżka masło
0.50 kg mięso mielone
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Na patelni podgrzewam pół szklanki wody, dodaję 2-3 łyżki masła i podsmażam talarki marchewki (smażę 10 minut), dodaję cebulę pokrojoną w kostkę (smażę 5 minut), dodaję mielone mięso (smażę 10 minut) i pomidory z puszki.
Wszystko podduszam tak długo na wolnym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną (minimum 30 minut).
Doprawiam ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
Podaję z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i koperkiem.
Uwaga: połączenie marchewki smażonej na maśle i koperku daje niecodzienny, świeży smak. Poza tym używam sporo marchewki (nieraz pół na pół z mięsem), więc sos jest mocno warzywny. Dla osób, które lubią wyrazisty smak do wody proponuję dodać pół kostki rosołowej.