Mięsne spaghetti z marchewką i koperkiem

bartek
Mięsne spaghetti z marchewką i koperkiem

0

4 / 1

Klasyczne spaghetti z dodatkiem marchewki i koperku sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szcz. ostra papryka w proszku

1 szcz. oregano

1 szcz. sól, pieprz

6 szcz. parmezan

1 szt. makaron spaghetti lubella

3 szt. marchew

2 szt. cebula

3 łyżka masło

0.50 kg mięso mielone

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Na patelni podgrzewam pół szklanki wody, dodaję 2-3 łyżki masła i podsmażam talarki marchewki (smażę 10 minut), dodaję cebulę pokrojoną w kostkę (smażę 5 minut), dodaję mielone mięso (smażę 10 minut) i pomidory z puszki.

2

Wszystko podduszam tak długo na wolnym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną (minimum 30 minut).

3

Doprawiam ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.

4

Podaję z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i koperkiem.

5

Uwaga: połączenie marchewki smażonej na maśle i koperku daje niecodzienny, świeży smak. Poza tym używam sporo marchewki (nieraz pół na pół z mięsem), więc sos jest mocno warzywny. Dla osób, które lubią wyrazisty smak do wody proponuję dodać pół kostki rosołowej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły