Mięsne briam

m7
Mięsne briam

0

0 / 0

Briam to grecka zapiekanka warzywna. Przedstawiamy przepis na zmodyfikowane dania z dodatkiem mięsnych pulpetów.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka oregano

2 szt. cukinia

1 szt. mozzarella

1 szt. jajko

1 szt. pomidor

1 szt. papryka czerwona

2 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

4 szt. ziemniaki

0.30 szt. feta

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka nać pietruszki

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

Przygotowanie


1

Podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, gdy będzie już zeszklona dodać pokrojony w plasterkach czosnek. Dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą ułożyć warstwami ziemniaki w plasterkach, cukinie, paprykę, trochę pulpecików, kawałki fety i każdą warstwę polać sosem cebulowo-pomidorowym, posypując jeszcze odrobiną oregano.

2

Przykryć i zapiekać w piekarniku na ok. 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć, zamieszać zapiekankę. Dodać pozostałe kulki mielonego, resztę fety i kawałki mozzarelli. Zamieszać i zapiekać pozostałe 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły