Mięsne briam
m7
Briam to grecka zapiekanka warzywna. Przedstawiamy przepis na zmodyfikowane dania z dodatkiem mięsnych pulpetów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
418
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Briam to grecka zapiekanka warzywna. Przedstawiamy przepis na zmodyfikowane dania z dodatkiem mięsnych pulpetów.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. oregano
2 szt. cukinia
1 szt. mozzarella
1 szt. jajko
1 szt. pomidor
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
4 szt. ziemniaki
0.30 szt. feta
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka nać pietruszki
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
Przygotowanie
Podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, gdy będzie już zeszklona dodać pokrojony w plasterkach czosnek. Dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą ułożyć warstwami ziemniaki w plasterkach, cukinie, paprykę, trochę pulpecików, kawałki fety i każdą warstwę polać sosem cebulowo-pomidorowym, posypując jeszcze odrobiną oregano.
Przykryć i zapiekać w piekarniku na ok. 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć, zamieszać zapiekankę. Dodać pozostałe kulki mielonego, resztę fety i kawałki mozzarelli. Zamieszać i zapiekać pozostałe 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
418
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.