Mięsna galaretka

m7
Mięsna galaretka

0

0 / 0

Mięsna galaretka pasuje do wielu okazji. Jej zaletą jest to, że można ją wcześniej przygotować.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 szt. udko z kurczaka

2 szt. pierś z kurczaka

2 szt. marchew

0.50 szt. seler

1 szt. pietruszka korzeń

1 szt. pietruszka natka

4 szt. jajo

1 szt. groszek zielony

2 szt. liść laurowy

1 szt. żelatyna

4 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Z mięsa (tj.Udka i piersi) zrobić wywar podobnie jak na rosół. Kurczaka ugotować w dwóch litrach wody. Przyprawić. Dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości.

2

jajka ugotować na twardo.

3

groszek odsączyć.

4

rosołek przelać przez sitko. W klarownym płynie rozpuścić żelatynę.

5

marchewkę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki.

6

do miseczek układać po kolei: listek natki pietruszki, plasterek marchewki, plaster jajka, kilka kulek zielonego groszku oraz mięso. Każdą miseczkę-salaterkę zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do zastygnięcia np. Do lodówki.

7

po wyciągnięciu z miseczki galaretki są gotowe do spożycia i wyglądają bardzo efektownie :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły