0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
2 Sztuki
udko z kurczaka
2 Sztuki
Pierś z kurczaka
2 Sztuki
marchew
0.5 Sztuki
seler
1 Sztuka
Pietruszka korzeń
1 Sztuka
Pietruszka natka
4 Sztuki
Jajo
1 Sztuka
groszek zielony
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
ŻELATYNA
4 Sztuki
ziele angielskie
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z mięsa (tj.Udka i piersi) zrobić wywar podobnie jak na rosół. Kurczaka ugotować w dwóch litrach wody. Przyprawić. Dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości.
  2. jajka ugotować na twardo.
  3. groszek odsączyć.
  4. rosołek przelać przez sitko. W klarownym płynie rozpuścić żelatynę.
  5. marchewkę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki.
  6. do miseczek układać po kolei: listek natki pietruszki, plasterek marchewki, plaster jajka, kilka kulek zielonego groszku oraz mięso. Każdą miseczkę-salaterkę zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do zastygnięcia np. Do lodówki.
  7. po wyciągnięciu z miseczki galaretki są gotowe do spożycia i wyglądają bardzo efektownie :)

Opis

Mięsna galaretka pasuje do wielu okazji. Jej zaletą jest to, że można ją wcześniej przygotować.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!