Mięsna galaretka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mięsna galaretka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976551159.jpeg&w=3840&q=75)
Mięsna galaretka pasuje do wielu okazji. Jej zaletą jest to, że można ją wcześniej przygotować.
0
0 / 0
Mięsna galaretka pasuje do wielu okazji. Jej zaletą jest to, że można ją wcześniej przygotować.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. udko z kurczaka
2 szt. pierś z kurczaka
2 szt. marchew
0.50 szt. seler
1 szt. pietruszka korzeń
1 szt. pietruszka natka
4 szt. jajo
1 szt. groszek zielony
2 szt. liść laurowy
1 szt. żelatyna
4 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Z mięsa (tj.Udka i piersi) zrobić wywar podobnie jak na rosół. Kurczaka ugotować w dwóch litrach wody. Przyprawić. Dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości.
jajka ugotować na twardo.
groszek odsączyć.
rosołek przelać przez sitko. W klarownym płynie rozpuścić żelatynę.
marchewkę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki.
do miseczek układać po kolei: listek natki pietruszki, plasterek marchewki, plaster jajka, kilka kulek zielonego groszku oraz mięso. Każdą miseczkę-salaterkę zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do zastygnięcia np. Do lodówki.
po wyciągnięciu z miseczki galaretki są gotowe do spożycia i wyglądają bardzo efektownie :)