0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
2 Sztuki
udko z kurczaka
2 Sztuki
Pierś z kurczaka
2 Sztuki
marchew
0.5 Sztuki
seler
1 Sztuka
Pietruszka korzeń
1 Sztuka
Pietruszka natka
4 Sztuki
Jajo
1 Sztuka
groszek zielony
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
ŻELATYNA
4 Sztuki
ziele angielskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mięsa (tj.Udka i piersi) zrobić wywar podobnie jak na rosół. Kurczaka ugotować w dwóch litrach wody. Przyprawić. Dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości.
  2. jajka ugotować na twardo.
  3. groszek odsączyć.
  4. rosołek przelać przez sitko. W klarownym płynie rozpuścić żelatynę.
  5. marchewkę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki.
  6. do miseczek układać po kolei: listek natki pietruszki, plasterek marchewki, plaster jajka, kilka kulek zielonego groszku oraz mięso. Każdą miseczkę-salaterkę zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do zastygnięcia np. Do lodówki.
  7. po wyciągnięciu z miseczki galaretki są gotowe do spożycia i wyglądają bardzo efektownie :)

Opis

Mięsna galaretka pasuje do wielu okazji. Jej zaletą jest to, że można ją wcześniej przygotować.

Podobne przepisy

Jajka faszerowane pieczarkami

Łatwy Do 1 godz

Babeczki po męsku

Łatwy Do 40 min

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz

Domowe krakersy kminkowe

Łatwy Do 40 min

Paszteciki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowal...

Średni Do 1,5 godz

Mini burgery

Łatwy Do 3 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!