Mielone na patyku
m7
Idealna potrawa na spotkanie ze znajomymi przy grillu, inspirowana bałkańskimi cevapcici. Jadłam je w sarajewie, ale są popularne od bułgarii po turcję! podałam przepis na wersję pikantną, ale mięso można przyprawić wedle uznania. Kluczem do sukcesu jest dodatek pod postacią świeżej cebuli!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 9
Idealna potrawa na spotkanie ze znajomymi przy grillu, inspirowana bałkańskimi cevapcici. Jadłam je w sarajewie, ale są popularne od bułgarii po turcję! podałam przepis na wersję pikantną, ale mięso można przyprawić wedle uznania. Kluczem do sukcesu jest dodatek pod postacią świeżej cebuli!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
3 łyżecz. przyprawa harissa w proszku
1 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
Przygotowanie
-mięso, jajka i przyprawy dokładnie połączyć
-formować kotleciki na kształt grubych paluchów, z podanej porcji powinno wyjść ich ok. 12
- każdy kotlecik nabić na patyk do szaszłyków i obtoczyć w bułce tartej (zapobiega ona przywieraniu mięsa do rusztu)
-piec na grillu lub smażyć na patelni, podawać z drobno posiekaną świeżą cebulą
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.