Mielone na patyku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mielone na patyku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975784982.jpeg&w=3840&q=75)
Idealna potrawa na spotkanie ze znajomymi przy grillu, inspirowana bałkańskimi cevapcici. Jadłam je w sarajewie, ale są popularne od bułgarii po turcję! podałam przepis na wersję pikantną, ale mięso można przyprawić wedle uznania. Kluczem do sukcesu jest dodatek pod postacią świeżej cebuli!
1
4 / 9
Idealna potrawa na spotkanie ze znajomymi przy grillu, inspirowana bałkańskimi cevapcici. Jadłam je w sarajewie, ale są popularne od bułgarii po turcję! podałam przepis na wersję pikantną, ale mięso można przyprawić wedle uznania. Kluczem do sukcesu jest dodatek pod postacią świeżej cebuli!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
3 łyżecz. przyprawa harissa w proszku
1 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
Przygotowanie
-mięso, jajka i przyprawy dokładnie połączyć
-formować kotleciki na kształt grubych paluchów, z podanej porcji powinno wyjść ich ok. 12
- każdy kotlecik nabić na patyk do szaszłyków i obtoczyć w bułce tartej (zapobiega ona przywieraniu mięsa do rusztu)
-piec na grillu lub smażyć na patelni, podawać z drobno posiekaną świeżą cebulą