Mielone na patyku

m7
Mielone na patyku

0

4 / 9

Idealna potrawa na spotkanie ze znajomymi przy grillu, inspirowana bałkańskimi cevapcici. Jadłam je w sarajewie, ale są popularne od bułgarii po turcję! podałam przepis na wersję pikantną, ale mięso można przyprawić wedle uznania. Kluczem do sukcesu jest dodatek pod postacią świeżej cebuli!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szcz. czosnek granulowany

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

3 łyżeczka przyprawa harissa w proszku

1 szkl. bułka tarta

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

Przygotowanie


1

-mięso, jajka i przyprawy dokładnie połączyć

2

-formować kotleciki na kształt grubych paluchów, z podanej porcji powinno wyjść ich ok. 12

3

- każdy kotlecik nabić na patyk do szaszłyków i obtoczyć w bułce tartej (zapobiega ona przywieraniu mięsa do rusztu)

4

-piec na grillu lub smażyć na patelni, podawać z drobno posiekaną świeżą cebulą

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły