Metrowiec

m7
Metrowiec

0

0 / 0

Czasochłonne, ale bardzo smaczne ciasto. W sam raz dla gości.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

300 mleko

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2.50 szkl. mąka ziemniaczana

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. jajko

1 szt. polewa czekoladowa

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka proszek do pieczenia

8 łyżka olej

7 łyżka woda

25 dag. masło roślinne

5 dag. wiórki kokosowe

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich według proporcji: olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.

2

Z białek jaj ubić sztywną pianę i wymieszać ją z masą. Masę podzielić na dwie części.

3

Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Piec je w dwóch wąskich blaszkach przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 3/4 szklanki mleka zagotować z połową szklanki cukru.

4

Wystudzić, dodać masę przygotowaną z 3/4 szklanki mleka, 2 jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą.

5

Masę wlać do gotującego się mleka i gotować przez chwilę na małym ogniu miksując przy użyciu miksera. Masę wystudzić, dodać miękkie masło i wymieszać na jednolity krem.

6

Ciasto pokroić w plastry- kromki po skosie, przekładać kremem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły