Metrowiec
m7
Czasochłonne, ale bardzo smaczne ciasto. W sam raz dla gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czasochłonne, ale bardzo smaczne ciasto. W sam raz dla gości.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
300 mleko
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2.50 szkl. mąka ziemniaczana
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. jajko
1 szt. polewa czekoladowa
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka proszek do pieczenia
8 łyżka olej
7 łyżka woda
25 dag. masło roślinne
5 dag. wiórki kokosowe
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich według proporcji: olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Z białek jaj ubić sztywną pianę i wymieszać ją z masą. Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Piec je w dwóch wąskich blaszkach przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 3/4 szklanki mleka zagotować z połową szklanki cukru.
Wystudzić, dodać masę przygotowaną z 3/4 szklanki mleka, 2 jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą.
Masę wlać do gotującego się mleka i gotować przez chwilę na małym ogniu miksując przy użyciu miksera. Masę wystudzić, dodać miękkie masło i wymieszać na jednolity krem.
Ciasto pokroić w plastry- kromki po skosie, przekładać kremem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.