Metrowiec

m7
Metrowiec

0

0 / 0

Ulubione ciasto mojej przyjaciółki

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

3 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka masło

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

3 szkl. mleko uht 3,2%

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. aromat rumowy

1 szt. masło śmietankowe

1 szt. budyń śmietankowy

16 łyżka woda

16 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka kakao decomorreno

6 łyżka cukier

3 łyżka mąka pszenna tortowa

6 łyżka cukier

3 łyżka śmietana

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Ciasto: Cukier i żółtka utrzeć do białości, dodać olej i wodę. Później mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec pianę z białek i aromat. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao. Wylać ciasto do dwóch foremek. Piec około 40 minut.

2

Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i 1 łyżeczką masła, trzecią szklankę mleka rozrobić z budyniem i mąką i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Masło śmietankowe utrzeć z ostudzonym budyniem.

3

Ciasto pokroić w kromki i przełożyć je masą, układając kromki na przemian kolorami. polać polewą.

4

polewa: Składniki wymieszać w rondelku i gotować chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły