Metrowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Metrowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F251-1702057485814.jpeg&w=3840&q=75)
Ulubione ciasto mojej przyjaciółki
0
0 / 0
Ulubione ciasto mojej przyjaciółki
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
3 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. masło
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
3 szkl. mleko uht 3,2%
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. aromat rumowy
1 szt. masło śmietankowe
1 szt. budyń śmietankowy
16 łyżka woda
16 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka kakao decomorreno
6 łyżka cukier
3 łyżka mąka pszenna tortowa
6 łyżka cukier
3 łyżka śmietana
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Ciasto: Cukier i żółtka utrzeć do białości, dodać olej i wodę. Później mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec pianę z białek i aromat. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao. Wylać ciasto do dwóch foremek. Piec około 40 minut.
Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i 1 łyżeczką masła, trzecią szklankę mleka rozrobić z budyniem i mąką i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Masło śmietankowe utrzeć z ostudzonym budyniem.
Ciasto pokroić w kromki i przełożyć je masą, układając kromki na przemian kolorami. polać polewą.
polewa: Składniki wymieszać w rondelku i gotować chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając.