1

Składniki

500 Mililitrów
mleko
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
Masło roślinne zwykłe
1 Szklanka
cukier
2 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
cukier
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
18 Łyżek
olej słonecznikowy
4 Łyżki
Zimna woda
2 Łyżki
kakao w proszku
3 Łyżki
mąka pszenna tortowa
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto;
  2. ubić pianę z białek.
  3. dodać cukier,dalej ubijając dodać żółtka,olej,wodę.
  4. na końcu dodać przesianą mąkę,mieszać już delikatnie łyżką drewniana.
  5. podzielić ciasto na pół.
  6. do jednej masy dodać przesiane kakao.
  7. ciasta wylać do dwóch wąskich brytwanek wylożonych papierem.
  8. piec w 180 stopniach,okolo 20-30 minut.
  9. budyń;
  10. do połowy mleka dodać cukier i cukier waniliowy.Zagotować.
  11. w reszcie mleka wymieszać mąki tak żeby nie było grudek.
  12. do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i energicznie mieszmy.
  13. gotujemy aż budyń zgęstnieje.
  14. odstawiamy do ostudzenia.
  15. ucieramy masło dodajemy stopniowo zimny budyń.
  16. przekładanie ciasta.
  17. ciasta kroimy na kromki-musi być tyle samo kromek.
  18. każdą kromkę smaryjemy masą (raz ciasto jasne raz ciemne)
  19. układamy z ciasta węża.
  20. na końcu obsmarowywujemy całe ciasto masą i dekorujemy polewą.
  21. ciasto kromy na skos.

Opis

Pyszny placek z masą budyniową....Palce lizać!!!!!!!

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Puszysty sernik

Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!