Menmen – tureckie śniadanie

Łowicz
Menmen – tureckie śniadanie

0

0 / 0

Menemen to tradycyjna jajecznica turecka, która zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Składa się z jajek smażonych z pomidorami, papryką i fetą. To idealny wybór na leniwe poranki, gdy chcemy rozpocząć dzień od sycącego i aromatycznego posiłku, który dostarczy energii na cały dzień. Gotowe danie można serwować z chrupiącym pieczywem. Życzymy smacznego!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. zielona papryka

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa z oliwek

400 g przecier pomidorowy łowicz

100 g ser feta

4 szt. jajka kurze

1 łyżecz. papryka w proszku

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Paprykę drobno posiekać i przesmażyć na patelni z oliwą przez 3 minuty, ciągle mieszając.

2

Dodać masło i zamieszać.

3

Kiedy masło się rozpuści, dodać przecier pomidorowy, doprawić pieprzem, solą i papryką. Smażyć około 5 minut.

4

Dodać ser feta i zamieszać.

5

Wbić jajka i delikatnie zamieszać, aby rozprowadziły się w sosie. Następnie zostawić na 2 minuty, aby się ścięły.

6

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły