Membrillo w choco posypce

lubella

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie pigwy jest galaretka o wdzięcznej nazwie Membrillo. Jej smak sam w sobie jest bardzo oryginalny i ciekawy, a całość dodatkowo świetnie dopełnia kruchość Choco Kulek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
485
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie pigwy jest galaretka o wdzięcznej nazwie Membrillo. Jej smak sam w sobie jest bardzo oryginalny i ciekawy, a całość dodatkowo świetnie dopełnia kruchość Choco Kulek.
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g owoce pigwy
500 g cukier trzcinowy
2 szt. cytryna
250 woda
5 łyżka lubella mlekołaki choco kulki
Przygotowanie
Pigwę obieramy i wyciągamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy 250 ml wody oraz wrzucamy pigwę. Gotujemy do momentu aż pigwa zmięknie, będzie się rozpadała. Następnie ją blendujemy.
Wyciskamy sok z cytryn.
Dodajemy cukier i sok z cytryn. Gotujemy ją na małym ogniu aż galaretka zgęstnieje.
Choco Kulki delikatnie kruszymy. Wysypujemy na spód foremki
Galaretkę przekładamy do dowolnej foremki silikonowej. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stężała.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
485
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.