Meksykańskie ciasto carlota de limon
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Meksykańskie ciasto carlota de limon](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714393603969.jpg&w=3840&q=75)
Carlota de limon to orzeźwiające i wyjątkowo smaczne ciasto bez pieczenia o cytrusowym smaku. Idealnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy mamy ochotę na lekki i świeży deser. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a potrzebne nam będą tylko 4 składniki — limonki, niesłodzone i słodzone mleko skondensowane, a także herbatniki.
0
0 / 0
Carlota de limon to orzeźwiające i wyjątkowo smaczne ciasto bez pieczenia o cytrusowym smaku. Idealnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy mamy ochotę na lekki i świeży deser. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a potrzebne nam będą tylko 4 składniki — limonki, niesłodzone i słodzone mleko skondensowane, a także herbatniki.
4
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. limonka
200 g mleko skondensowane słodzone
240 g mleko skondensowane niesłodzone
150 g herbatniki
Przygotowanie
Wycisnąć sok z limonek.
Do miski z sokiem dodać oba mleka skondensowane i zmiksować. Konsystencja masy będzie rzadka, ale nie należy się tym przejmować.
W pojemniku o wymiarach 20 cm x 10 cm ułożyć warstwę herbatników i wlać masę. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie. Na wierzchu ma być masa limonkowa.
Całość wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin lub najlepiej całą noc.