Meksykańskie ciasto carlota de limon

EkspertOdKuchni
Meksykańskie ciasto carlota de limon

0

0 / 0

Carlota de limon to orzeźwiające i wyjątkowo smaczne ciasto bez pieczenia o cytrusowym smaku. Idealnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy mamy ochotę na lekki i świeży deser. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a potrzebne nam będą tylko 4 składniki — limonki, niesłodzone i słodzone mleko skondensowane, a także herbatniki.

4

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. limonka

200 g mleko skondensowane słodzone

240 g mleko skondensowane niesłodzone

150 g herbatniki

Przygotowanie


1

Wycisnąć sok z limonek.

2

Do miski z sokiem dodać oba mleka skondensowane i zmiksować. Konsystencja masy będzie rzadka, ale nie należy się tym przejmować.

3

W pojemniku o wymiarach 20 cm x 10 cm ułożyć warstwę herbatników i wlać masę. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie. Na wierzchu ma być masa limonkowa.

4

Całość wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin lub najlepiej całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

349

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły