Meksykańska zupa kukurydziana

EkspertOdKuchni
Meksykańska zupa kukurydziana

0

0 / 0

Meksykańska zupa kukurydziana to aromatyczne i kremowe danie, które świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek na chłodniejsze dni, choć równie dobrze można ją podać latem w formie lżejszego obiadu. Z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych i bezmięsnych dań. Gotowa zupa doskonale smakuje samodzielnie, ale można ją również serwować z grzankami, nachosami lub ulubionym pieczywem. Smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 puszka kukurydza w puszce

500 ml bulion warzywny

1 szkl. mleko kokosowe

1 szt. cebula biała

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka chilli

2 łyżka sok z limonki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. papryka wędzona

1 łyżka kwaśna śmietana 18%

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złocisty kolor.

2

Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną paprykę czerwoną i paprykę chili.

3

Smażymy około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki z zalewą i jeszcze przez chwilę smażymy.

4

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym. Dodajemy sok z limonki i doprawiamy przyprawami według uznania. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

5

Po ugotowaniu blendujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.

6

Meksykańską zupę kukurydzianą podajemy z kwaśną śmietaną lub serem fetą i drobno posiekaną papryczką chili.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły