Meksykańska zupa dyniowa

magdalena.ornowska
Meksykańska zupa dyniowa

0

0 / 0

Meksykańska zupa dyniowa w wersji krem jest bardzo smaczna. Dodaj do zupy kolendry, chilli, kuminu i soku z limonki i nadaj jej niezwykłego smaku.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg dynia

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

1.50 l bulion warzywny

1 pęcz. kolendra

1 szt. papryczka ostra chili

0.50 szt. limonka

0.50 łyżecz. mielony kumin

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka olej rzepakowy

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Paprykę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut.

2

Cebulę oraz dynię kroimy na małe kosteczki. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ostrą papryczką, kuminem oraz sosem sojowym.

3

Do podsmażonej dyni dodajemy wcześniej upieczoną paprykę oraz sos meksykański Łowicz. Całość dusimy około 10 minut.

4

Do dyniowej bazy dodajemy bulion oraz sok z limonki. Całość blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły