Meksykańska zupa dyniowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
magdalena.ornowska
![Meksykańska zupa dyniowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976955241.jpeg&w=3840&q=75)
Meksykańska zupa dyniowa w wersji krem jest bardzo smaczna. Dodaj do zupy kolendry, chilli, kuminu i soku z limonki i nadaj jej niezwykłego smaku.
0
0 / 0
Meksykańska zupa dyniowa w wersji krem jest bardzo smaczna. Dodaj do zupy kolendry, chilli, kuminu i soku z limonki i nadaj jej niezwykłego smaku.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg dynia
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1.50 l bulion warzywny
1 pęcz. kolendra
1 szt. papryczka ostra chili
0.50 szt. limonka
0.50 łyżecz. mielony kumin
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka olej rzepakowy
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Paprykę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut.
Cebulę oraz dynię kroimy na małe kosteczki. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ostrą papryczką, kuminem oraz sosem sojowym.
Do podsmażonej dyni dodajemy wcześniej upieczoną paprykę oraz sos meksykański Łowicz. Całość dusimy około 10 minut.
Do dyniowej bazy dodajemy bulion oraz sok z limonki. Całość blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą.