Mazurek Kamili

m7

Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g orzechy włoskie
100 g migdały
100 g owoce kandyzowane
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. gotowa masa kajmakowa
1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
1 łyżka śmietana 18%
4 łyżka posypka do ciast
35 dag. mąka krupczatka lubella
10 dag. cukier
20 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią.
Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Na mazurek nałożyć warstwę dżemu porzeczkowego, na to masę kajmakową i ozdoby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.