Mazurek Kamili

m7
Mazurek Kamili

0

0 / 0

Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

100 g orzechy włoskie

100 g migdały

100 g owoce kandyzowane

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. gotowa masa kajmakowa

1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz

1 łyżka śmietana 18%

4 łyżka posypka do ciast

35 dek. mąka krupczatka lubella

10 dek. cukier

20 dek. masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią.

2

Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

3

Na mazurek nałożyć warstwę dżemu porzeczkowego, na to masę kajmakową i ozdoby.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły