Mazurek Kamili
m7

Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g orzechy włoskie
100 g migdały
100 g owoce kandyzowane
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. gotowa masa kajmakowa
1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
1 łyżka śmietana 18%
4 łyżka posypka do ciast
35 dag. mąka krupczatka lubella
10 dag. cukier
20 dag. masło
Przygotowanie
Kroki
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią.
Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Na mazurek nałożyć warstwę dżemu porzeczkowego, na to masę kajmakową i ozdoby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.