0

Składniki

100 Gramów
orzechy włoskie
100 Gramów
migdały
100 Gramów
Owoce kandyzowane
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
gotowa masa kajmakowa
1 Sztuka
Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony
1 Łyżka
śmietana 18%
4 Łyżki
Posypka do ciast
35 Dekagramów
mąka krupczatka
10 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią (to wykonałam ja).
  2. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  3. Resztę wykonała Kamila.
  4. Na mazurek warstwa dżemu porzeczkowego (żeby złamać smak masy kajmakowej) na to masa kajmakowa (kupna) i ozdoby.

Opis

Mazurek kajmakowy w wykonaniu mojej córki. Dodam, że to jest nasz pierwszy w życiu wykonany mazurek!

Podobne przepisy

Mazurek tradycyjny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek tradycyjny

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Keks

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Keks

Mazurek piernikowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Mazurek kakaowo migdałowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Pascha

Przepis
Średni Do 1 godz
Pascha

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!