0

Składniki

100 Gramów
orzechy włoskie
100 Gramów
migdały
100 Gramów
Owoce kandyzowane
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Gotowa masa kajmakowa
1 Sztuka
Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony
1 Łyżka
śmietana 18%
4 Łyżki
Posypka do ciast
35 Dekagramów
mąka krupczatka
10 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią (to wykonałam ja).
  2. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  3. Resztę wykonała Kamila.
  4. Na mazurek warstwa dżemu porzeczkowego (żeby złamać smak masy kajmakowej) na to masa kajmakowa (kupna) i ozdoby.

Opis

Mazurek kajmakowy w wykonaniu mojej córki. Dodam, że to jest nasz pierwszy w życiu wykonany mazurek!

Podobne przepisy

Mazurek tradycyjny

Łatwy Do 1 godz
Mazurek tradycyjny

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Łatwy Do 40 min
Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Keks

Łatwy Do 3 godz
Keks

Mazurek kakaowo migdałowy

Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Pascha

Średni Do 1 godz
Pascha

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!