Mazurek Kamili
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mazurek Kamili](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974432438.jpeg&w=3840&q=75)
Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.
0
0 / 0
Mazurek kajmakowy jest pyszny i prosty w wykonaniu. Warto zaangażować w dekorowanie dzieci - z bakalii z pewnością stworzą one ciekawe obrazy.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g orzechy włoskie
100 g migdały
100 g owoce kandyzowane
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. gotowa masa kajmakowa
1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
1 łyżka śmietana 18%
4 łyżka posypka do ciast
35 dag. mąka krupczatka lubella
10 dag. cukier
20 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią.
Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Na mazurek nałożyć warstwę dżemu porzeczkowego, na to masę kajmakową i ozdoby.