Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Kostka
masło
100 Gramów
oliwki zielone
2 Szklanki
woda
1 Szklanka
mleko
16 Sztuk
PLACKI:
1 Sztuka
Maca z ziołami prowansalskimi
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
PASTA:
8 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
szczypiorek
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
sałata
3 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
szczypiorek
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
2 Łyżki
majonez
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)
  2. Jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.
  3. Na talerzu układamy liść sałaty, po 3 placuszki przełożone pastą jajeczną (jak torcik), dekorujemy pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem.

Opis

Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!