Matzerbrajt z pastą jajeczną

m7
Matzerbrajt z pastą jajeczną

1

0 / 0

Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. sól, pieprz

1 kost. masło

100 g oliwki zielone

2 szkl. woda

1 szkl. mleko

16 szt. placki:

1 szt. maca z ziołami prowansalskimi

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. pasta:

8 szt. jaja kurze całe

1 szt. szczypiorek

1 szt. cebula

1 szt. sałata

3 szt. pomidor

1 szt. szczypiorek

1 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka majonez

Przygotowanie


1

Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)

2

Jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.

3

Na talerzu układamy liść sałaty, po 3 placuszki przełożone pastą jajeczną (jak torcik), dekorujemy pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły