Matzerbrajt z pastą jajeczną
m7
Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.
1
0 / 0
Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. sól, pieprz
1 kost. masło
100 g oliwki zielone
2 szkl. woda
1 szkl. mleko
16 szt. placki:
1 szt. maca z ziołami prowansalskimi
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. pasta:
8 szt. jaja kurze całe
1 szt. szczypiorek
1 szt. cebula
1 szt. sałata
3 szt. pomidor
1 szt. szczypiorek
1 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka majonez
Przygotowanie
Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)
Jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.
Na talerzu układamy liść sałaty, po 3 placuszki przełożone pastą jajeczną (jak torcik), dekorujemy pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem.