Matzerbrajt z pastą jajeczną

m7

Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
621
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. sól, pieprz
1 kostka masło
100 g oliwki zielone
2 szkl. woda
1 szkl. mleko
1 szt. maca z ziołami prowansalskimi
2 szt. jaja kurze całe
8 szt. jaja kurze całe
1 szt. szczypiorek
1 szt. cebula
1 szt. sałata
3 szt. pomidor
1 szt. szczypiorek
1 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka majonez
Przygotowanie
Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)
Jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.
Na talerzu układamy liść sałaty, po 3 placuszki przełożone pastą jajeczną (jak torcik), dekorujemy pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
621
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.