Matcha latte

EkspertOdKuchni
Matcha latte

0

0 / 0

Matcha latte, czyli zielona herbata z mlekiem to napój bogaty w witaminy i minerały, który podczas regularnego spożywania pozytywnie wpływa na nasz organizm. Do przygotowania możesz użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego — np. owsianego lub sojowego. Matcha latte to świetny wybór na rozpoczęcie dnia lub urozmaicenie. Sprawdzi się również jako napój do ciast i deserów. To świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy lub herbaty, która dzięki zawartości kofeiny i L-teaniny dostarczy energii i poprawi zdolność koncentracji. Smacznego!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżecz. herbata matcha

30 gorąca woda

200 mleko

1 łyżecz. słodzik

1 szczyp. wanilia

Przygotowanie


1

Wsyp matchę do miski.

2

Dodaj gorącą wodę i za pomocą bambusowej trzepaczki dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładka masa bez grudek.

3

W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia – mleko powinno być gorące, ale nie wrzące.

4

Jeśli chcesz dodać słodzik, teraz jest dobry moment. Wlej mleko do miski z matchą, dodaj miód lub inny słodzik, a także ewentualnie szczyptę wanilii.

5

Delikatnie mieszaj całość trzepaczką lub łyżką, aż składniki się połączą.

6

Przelej przygotowany napój do filiżanek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

162

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły