Matcha latte
EkspertOdKuchni
Matcha latte, czyli zielona herbata z mlekiem to napój bogaty w witaminy i minerały, który podczas regularnego spożywania pozytywnie wpływa na nasz organizm. Do przygotowania możesz użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego — np. owsianego lub sojowego. Matcha latte to świetny wybór na rozpoczęcie dnia lub urozmaicenie. Sprawdzi się również jako napój do ciast i deserów. To świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy lub herbaty, która dzięki zawartości kofeiny i L-teaniny dostarczy energii i poprawi zdolność koncentracji. Smacznego!
0
0 / 0
Matcha latte, czyli zielona herbata z mlekiem to napój bogaty w witaminy i minerały, który podczas regularnego spożywania pozytywnie wpływa na nasz organizm. Do przygotowania możesz użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego — np. owsianego lub sojowego. Matcha latte to świetny wybór na rozpoczęcie dnia lub urozmaicenie. Sprawdzi się również jako napój do ciast i deserów. To świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy lub herbaty, która dzięki zawartości kofeiny i L-teaniny dostarczy energii i poprawi zdolność koncentracji. Smacznego!
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżecz. herbata matcha
30 gorąca woda
200 mleko
1 łyżecz. słodzik
1 szczyp. wanilia
Przygotowanie
Wsyp matchę do miski.
Dodaj gorącą wodę i za pomocą bambusowej trzepaczki dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładka masa bez grudek.
W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia – mleko powinno być gorące, ale nie wrzące.
Jeśli chcesz dodać słodzik, teraz jest dobry moment. Wlej mleko do miski z matchą, dodaj miód lub inny słodzik, a także ewentualnie szczyptę wanilii.
Delikatnie mieszaj całość trzepaczką lub łyżką, aż składniki się połączą.
Przelej przygotowany napój do filiżanek.