Masło z orzechów włoskich
EkspertOdKuchni
Domowe masło orzechowe z orzechów włoskich to idealne smarowidło do pieczywa i świetny dodatek do wielu potraw. Pasuje zarówno do dżemu, ciast, deserów, koktajli, lodów, jak i do różnorodnych sosów, marynat, zup i dań głównych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2257
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
206
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Domowe masło orzechowe z orzechów włoskich to idealne smarowidło do pieczywa i świetny dodatek do wielu potraw. Pasuje zarówno do dżemu, ciast, deserów, koktajli, lodów, jak i do różnorodnych sosów, marynat, zup i dań głównych.
3
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g orzechy włoskie
2 łyżka olej kokosowy
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozłóż orzechy włoskie na blasze do pieczenia i piecz je przez około 10-12 minut, aż staną się lekko złociste. Przez ten czas orzechy będą wydzielać olej, co pomoże w uzyskaniu kremowej konsystencji masła.
Przełóż upieczone orzechy do blendera lub malaksera. Dodaj olej kokosowy i sól.
Blenduj składniki na wysokiej mocy przez około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiego masła orzechowego o pożądanej konsystencji.
Jeśli masło orzechowe jest zbyt gęste, dodaj dodatkową ilość oleju kokosowego i blenduj ponownie.
Przełóż masło orzechowe do słoika i przechowuj w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2257
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
206
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.