Masło z orzechów włoskich

EkspertOdKuchni
Masło z orzechów włoskich

1

0 / 0

Domowe masło orzechowe z orzechów włoskich to idealne smarowidło do pieczywa i świetny dodatek do wielu potraw. Pasuje zarówno do dżemu, ciast, deserów, koktajli, lodów, jak i do różnorodnych sosów, marynat, zup i dań głównych.

3

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g orzechy włoskie

2 łyżka olej kokosowy

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2

Rozłóż orzechy włoskie na blasze do pieczenia i piecz je przez około 10-12 minut, aż staną się lekko złociste. Przez ten czas orzechy będą wydzielać olej, co pomoże w uzyskaniu kremowej konsystencji masła.

3

Przełóż upieczone orzechy do blendera lub malaksera. Dodaj olej kokosowy i sól.

4

Blenduj składniki na wysokiej mocy przez około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiego masła orzechowego o pożądanej konsystencji.

5

Jeśli masło orzechowe jest zbyt gęste, dodaj dodatkową ilość oleju kokosowego i blenduj ponownie.

6

Przełóż masło orzechowe do słoika i przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2257

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

206

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły