Masło z orzechów włoskich
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Masło z orzechów włoskich](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180625689.jpg&w=3840&q=75)
Domowe masło orzechowe z orzechów włoskich to idealne smarowidło do pieczywa i świetny dodatek do wielu potraw. Pasuje zarówno do dżemu, ciast, deserów, koktajli, lodów, jak i do różnorodnych sosów, marynat, zup i dań głównych.
1
0 / 0
Domowe masło orzechowe z orzechów włoskich to idealne smarowidło do pieczywa i świetny dodatek do wielu potraw. Pasuje zarówno do dżemu, ciast, deserów, koktajli, lodów, jak i do różnorodnych sosów, marynat, zup i dań głównych.
3
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g orzechy włoskie
2 łyżka olej kokosowy
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozłóż orzechy włoskie na blasze do pieczenia i piecz je przez około 10-12 minut, aż staną się lekko złociste. Przez ten czas orzechy będą wydzielać olej, co pomoże w uzyskaniu kremowej konsystencji masła.
Przełóż upieczone orzechy do blendera lub malaksera. Dodaj olej kokosowy i sól.
Blenduj składniki na wysokiej mocy przez około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiego masła orzechowego o pożądanej konsystencji.
Jeśli masło orzechowe jest zbyt gęste, dodaj dodatkową ilość oleju kokosowego i blenduj ponownie.
Przełóż masło orzechowe do słoika i przechowuj w lodówce.