Masło cytrynowe

EkspertOdKuchni
Masło cytrynowe

0

0 / 0

Masło cytrynowe to doskonały dodatek do pieczywa, ryb, warzyw lub makaronów. Jego świeży, cytrynowy aromat i kremowa konsystencja podkreślą smak każdej potrawy. Możesz wzbogacić przepis, dodając do niego świeży koperek, pietruszkę lub inne ulubione dodatki. Gotowe masło przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 1-2 tygodni.

4

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g masło

1 szt. cytryna

1 łyżecz. sól morska

1 łyżecz. pieprz świeżo mielony

Przygotowanie


1

Wyjmij masło z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

2

Dokładnie umyj cytrynę, a następnie zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Uważaj, aby ścierać tylko żółtą część skórki, bez białej warstwy, która może być gorzka.

3

Wyciśnij sok z cytryny do małej miseczki.

4

W dużej misce umieść miękkie masło. Dodaj startą skórkę cytryny oraz sok z cytryny.

5

Dodaj sól morską i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach lub drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.

6

Gotowe masło cytrynowe możesz przełożyć do małego naczynia lub uformować w wałek, owijając je w folię spożywczą.

7

Włóż masło do lodówki na co najmniej 30 minut, aby stężało.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły