0

Składniki

Ciasto:

330 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
30 Gramów
Świeże drożdże
125 Mililitrów
mleko
50 Gramów
masło extra
70 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól

Lukier:

3 Łyżki
mleko
1 Łyżka
sok z cytryny
18 Łyżek
cukier puder

Dodatkowo:

360 Gramów
ingridient
konfitura truskawkowa Łowicz
1 Łyżka
Masło do smarowania formy
1 Sztuka
Jajko roztrzepane
2 Łyżki
Posypka do ciast
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
  2. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.
  3. 3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia
  4. 4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut.
  5. 5. Lukier: Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier.
  6. 6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką.

Opis

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.

Podobne przepisy

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Pączki migdaŁowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki migdaŁowe

Naleśniki z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!