0

Składniki

Ciasto:

330 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
30 Gramów
Świeże drożdże
125 Mililitrów
mleko
50 Gramów
masło extra
70 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól

Lukier:

3 Łyżki
mleko
1 Łyżka
sok z cytryny
18 Łyżek
cukier puder

Dodatkowo:

360 Gramów
ingridient
konfitura truskawkowa Łowicz
1 Łyżka
Masło do smarowania formy
1 Sztuka
Jajko roztrzepane
2 Łyżki
Posypka do ciast
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
  2. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.
  3. 3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia
  4. 4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut.
  5. 5. Lukier: Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier.
  6. 6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką.

Opis

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.

Podobne przepisy

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Łatwy Do 1 godz
Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Naleśniki z musem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min
Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Pyszne gofry

Łatwy Do 40 min
Pyszne gofry

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!