Maślane rogaliki z truskawkami

EwelinaPedzikowska
Maślane rogaliki z truskawkami

3

0 / 0

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

330 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

30 g świeże drożdże

125 mleko

50 g masło

70 g cukier

1 szcz. sól

3 łyżka mleko

1 łyżka sok z cytryny

18 łyżka cukier puder

360 g konfitura truskawkowa łowicz

1 łyżka masło

1 szt. jajko roztrzepane

2 łyżka posypka do ciast

Przygotowanie


1

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.

2

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.

3

3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia

4

4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut.

5

5. Lukier: Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier.

6

6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły