Maślane bułki do burgerów

EkspertOdKuchni
Maślane bułki do burgerów

0

0 / 0

Maślane bułki do burgerów to wypiek, który doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju grillach, piknikach, przyjęciach i imprezach kulinarnych. To również świetny wybór na obiad, gdy mamy ochotę na amerykańskie burgery z ulubionymi składnikami. Maślane bułki są puszyste, miękkie i smaczne — przypadną do gustu każdemu miłośnikowi burgerów i maślanych wypieków!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

926 g mąka puszysta tortowa lubella

28 g drożdże suszone

62 g cukier

60 g mleko w proszku

80 g masło

2 szt. jajko

18 g sól

1 szt. jajko do smarowania

Przygotowanie


1

Masło rozpuścić, a drożdże wymieszać w wodzie z cukrem do momentu, aż się rozpuszczą.

2

Wymieszać w robocie suche produkty. Wlać wodę, dwa jaja i rozpuszczone masło. Całość wstępnie zamieszać.

3

Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto przez około 4-5 minut.

4

Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.

5

Ciasto podzielić na porcje po ok. 110 g, formować z nich kulki zwijając ciasto pod spód i kulając dłonią na blacie do uzyskania gładkiej kuli.

6

Układać na blaszce po 4 sztuki i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

7

Piekarnik rozgrzać do 220°C z termoobiegiem. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 10 minut, aż będą miały ładny i brązowy kolor.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły