Maślane bułki do burgerów
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Maślane bułki do burgerów](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972979232.jpeg&w=3840&q=75)
Maślane bułki do burgerów to wypiek, który doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju grillach, piknikach, przyjęciach i imprezach kulinarnych. To również świetny wybór na obiad, gdy mamy ochotę na amerykańskie burgery z ulubionymi składnikami. Maślane bułki są puszyste, miękkie i smaczne — przypadną do gustu każdemu miłośnikowi burgerów i maślanych wypieków!
0
0 / 0
Maślane bułki do burgerów to wypiek, który doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju grillach, piknikach, przyjęciach i imprezach kulinarnych. To również świetny wybór na obiad, gdy mamy ochotę na amerykańskie burgery z ulubionymi składnikami. Maślane bułki są puszyste, miękkie i smaczne — przypadną do gustu każdemu miłośnikowi burgerów i maślanych wypieków!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
926 g mąka puszysta tortowa lubella
28 g drożdże suszone
62 g cukier
60 g mleko w proszku
80 g masło
2 szt. jajko
18 g sól
1 szt. jajko do smarowania
Przygotowanie
Masło rozpuścić, a drożdże wymieszać w wodzie z cukrem do momentu, aż się rozpuszczą.
Wymieszać w robocie suche produkty. Wlać wodę, dwa jaja i rozpuszczone masło. Całość wstępnie zamieszać.
Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto przez około 4-5 minut.
Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Ciasto podzielić na porcje po ok. 110 g, formować z nich kulki zwijając ciasto pod spód i kulając dłonią na blacie do uzyskania gładkiej kuli.
Układać na blaszce po 4 sztuki i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220°C z termoobiegiem. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 10 minut, aż będą miały ładny i brązowy kolor.