Maślane bułeczki z żurawiną

Lubella
Maślane bułeczki z żurawiną

0

0 / 0

Maślane bułeczki z żurawiną to idealny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Idealnie smakują podane z masłem, miodem lub serkiem śmietankowym. Bułeczki są proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi przez kilka dni. Połączenie puszystego ciasta ze słodko-kwaśną żurawiną przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

320 g mąka pszenna lubella

150 ml mleko

30 g cukier

20 g drożdże świeże

80 g masło

40 g suszona żurawina

1 szt. jajko do smarowania

Przygotowanie


1

W misce wymieszać pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawić rozczyn na około 10 minut, aby zwiększył swoją objętość.

2

Do osobnej dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, pozostałą część mleka, rozczyn, roztopione przestudzone masło oraz żurawinę.

3

Składniki wyrobić gładkie ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

4

Ciasto podzielić na sześć równych części i uformować kulki.

5

Natłuścić foremkę i wyłożyć na niej kulki z ciasta.

6

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.

7

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wstawić bułeczki i piec 20-25 minut, aż do zarumienienia.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły