Maślane bułeczki z żurawiną

Lubella
Maślane bułeczki z żurawiną

Średnia 0 / 0

Oceń!

Maślane bułeczki z żurawiną to idealny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Idealnie smakują podane z masłem, miodem lub serkiem śmietankowym. Bułeczki są proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi przez kilka dni. Połączenie puszystego ciasta ze słodko-kwaśną żurawiną przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

320 g mąka pszenna lubella

150 ml mleko

30 g cukier

20 g drożdże świeże

80 g masło

40 g suszona żurawina

1 szt. jajko do smarowania

Przygotowanie


W misce wymieszać pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawić rozczyn na około 10 minut, aby zwiększył swoją objętość.

Do osobnej dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, pozostałą część mleka, rozczyn, roztopione przestudzone masło oraz żurawinę.

Składniki wyrobić gładkie ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na sześć równych części i uformować kulki.

Natłuścić foremkę i wyłożyć na niej kulki z ciasta.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wstawić bułeczki i piec 20-25 minut, aż do zarumienienia.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły