Maślane bułeczki z żurawiną
Lubella
Maślane bułeczki z żurawiną to idealny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Idealnie smakują podane z masłem, miodem lub serkiem śmietankowym. Bułeczki są proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi przez kilka dni. Połączenie puszystego ciasta ze słodko-kwaśną żurawiną przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Maślane bułeczki z żurawiną to idealny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Idealnie smakują podane z masłem, miodem lub serkiem śmietankowym. Bułeczki są proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi przez kilka dni. Połączenie puszystego ciasta ze słodko-kwaśną żurawiną przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
320 g mąka pszenna lubella
150 ml mleko
30 g cukier
20 g drożdże świeże
80 g masło
40 g suszona żurawina
1 szt. jajko do smarowania
Przygotowanie
W misce wymieszać pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawić rozczyn na około 10 minut, aby zwiększył swoją objętość.
Do osobnej dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, pozostałą część mleka, rozczyn, roztopione przestudzone masło oraz żurawinę.
Składniki wyrobić gładkie ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na sześć równych części i uformować kulki.
Natłuścić foremkę i wyłożyć na niej kulki z ciasta.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wstawić bułeczki i piec 20-25 minut, aż do zarumienienia.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.