Maślana szarlotka w pucharkach pod śmietankową chmurką

beatawiecz
Maślana szarlotka w pucharkach pod śmietankową chmurką

0

0 / 0

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

20 dag. masło

40 dag. mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. cukier waniliowy

7 łyżka cukier

1.50 kg jabłka

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto - mąkę, masło,jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy- wymieszać i uformować ciasto na stolnicy.

2

Ciasto rozwałkować na wymiar blaszki do pieczenia . Piec w temp. 180 stopni C do uzyskania złotego koloru.

3

Masa jabłkowa :jabłka obrać, pokroić w kostkę i smażyć, dodać cukier i cynamon. Do jabłek można też dodać dowolne dodatki np. rodzynki, orzechy, migdały .

4

Ciasto po upieczeniu pokruszyć do pucharków .

5

Na pokruszone ciasto dać warstwę masy jabłkowej .

6

Na wierzch można dodać bitą śmietanę. Udekorować w dowolny sposób .

7

Warianty: Szarlotkę można też podawać z lodami śmietankowymi .Można również serwować na ciepło . W tym celu przed przełożeniem masy jabłkowej do pucharków należy ją podgrzać .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły