Maślana szarlotka w pucharkach pod śmietankową chmurką
beatawiecz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1062
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
150
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
20 dag. masło
40 dag. mąka pszenna tortowa lubella
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. cukier waniliowy
7 łyżka cukier
1.50 kg jabłka
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto - mąkę, masło,jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy- wymieszać i uformować ciasto na stolnicy.
Ciasto rozwałkować na wymiar blaszki do pieczenia . Piec w temp. 180 stopni C do uzyskania złotego koloru.
Masa jabłkowa :jabłka obrać, pokroić w kostkę i smażyć, dodać cukier i cynamon. Do jabłek można też dodać dowolne dodatki np. rodzynki, orzechy, migdały .
Ciasto po upieczeniu pokruszyć do pucharków .
Na pokruszone ciasto dać warstwę masy jabłkowej .
Na wierzch można dodać bitą śmietanę. Udekorować w dowolny sposób .
Warianty: Szarlotkę można też podawać z lodami śmietankowymi .Można również serwować na ciepło . W tym celu przed przełożeniem masy jabłkowej do pucharków należy ją podgrzać .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1062
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
150
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.