Maślana chałka "poszóstnie" pleciona

m7
Maślana chałka "poszóstnie" pleciona

1

0 / 0

Pyszna maślana chałka pleciona z 6 kawałków posypana sezamem. Znakomita na śniadanie podana z masłem i dżemem to prawdziwa uczta.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

3 szkl. mąka pszenna tortowa

0.25 szkl. cukier

0.75 szkl. mleko

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka woda

1 łyżka sezam nasiona

2.50 dek. drożdże

10 dek. masło

Przygotowanie


1

Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

3

Bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami wody lub posypać np. sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły