Maślana chałka "poszóstnie" pleciona
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Maślana chałka "poszóstnie" pleciona](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973415532.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna maślana chałka pleciona z 6 kawałków posypana sezamem. Znakomita na śniadanie podana z masłem i dżemem to prawdziwa uczta.
1
0 / 0
Pyszna maślana chałka pleciona z 6 kawałków posypana sezamem. Znakomita na śniadanie podana z masłem i dżemem to prawdziwa uczta.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.25 szkl. cukier
0.75 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka woda
1 łyżka sezam nasiona
2.50 dag. drożdże
10 dag. masło
Przygotowanie
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami wody lub posypać np. sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut.