Maślaki w sosie śmietanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Maślaki w sosie śmietanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974317338.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny i aromatyczny sos z maślaków. Podawać z grzankami.
0
0 / 0
Pyszny i aromatyczny sos z maślaków. Podawać z grzankami.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
30 dag. maślaki
Przygotowanie
1
Maślaki oczyścić i pokroić na kawałki. Ugotować odpowiednią ilość lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić maślaki i gotować10-15 minut.
2
Odcedzić, przełożyć do patelni i zalać śmietanką. Doprawić pieprzem i solą. Na wolnym ogniu gotować ok. 10 minut, do czasu aż sos zrobi się gęsty.