Maślaki w sosie śmietanowym
m7
Pyszny i aromatyczny sos z maślaków. Podawać z grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
395
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny i aromatyczny sos z maślaków. Podawać z grzankami.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
30 dag. maślaki
Przygotowanie
Maślaki oczyścić i pokroić na kawałki. Ugotować odpowiednią ilość lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić maślaki i gotować10-15 minut.
Odcedzić, przełożyć do patelni i zalać śmietanką. Doprawić pieprzem i solą. Na wolnym ogniu gotować ok. 10 minut, do czasu aż sos zrobi się gęsty.