Masa do wyrobu własnych ozdób na tort

m7
Masa do wyrobu własnych ozdób na tort

0

0 / 0

Zamiast kupnych ozdób możemy sami stworzyć własne ozdoby na tort, ciasta lub inne słodkie wypieki. Gotowa masa jest elastyczna i łatwa w użyciu — doskonale nadaje się do formowania, wycinania i modelowania dowolnych kształtów. Możemy z niej zrobić kwiaty, listki, figurki, zwierzęta lub inne motywy dopasowane do okazji.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

125 woda

0.25 kostka margaryna

1 szt. galaretka truskawkowa

1 szt. galaretka agrestowa

12 dag. mąka pszenna tortowa

25 dag. cukier puder

Przygotowanie


1

Wodę gotujemy z tłuszczem. Po zagotowaniu wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy i chwilę prażymy.

2

Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części.

3

Do każdej masy dodajemy galaretkę, by uzyskać pożądany kolor. Kiedy przestygnie, można lepić dowolne ozdoby na tort.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1905

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

351

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły