Marynowane śledzie z cytrusami
EkspertOdKuchni
Marynowane śledzie z cytrusami doskonale sprawdzą się jako przystawka na świątecznym stole lub lekka przekąska do chleba. Możesz podać je na eleganckim półmisku i posypać świeżymi ziołami. Połączenie filetów śledziowych z pomarańczą, mandarynką, cytryną, miodem, rodzynkami i cebulą to prosty sposób na odświeżenie klasycznych rybnych dań w nieco bardziej oryginalnym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Marynowane śledzie z cytrusami doskonale sprawdzą się jako przystawka na świątecznym stole lub lekka przekąska do chleba. Możesz podać je na eleganckim półmisku i posypać świeżymi ziołami. Połączenie filetów śledziowych z pomarańczą, mandarynką, cytryną, miodem, rodzynkami i cebulą to prosty sposób na odświeżenie klasycznych rybnych dań w nieco bardziej oryginalnym wydaniu.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
6 szt. filety śledziowe matias
1 szt. pomarańcza
150 ml sok z pomarańczy
50 ml sok z cytryny
1 szt. mandarynka
1 łyżka miód płynny
1 szt. cebula czerwona
30 g rodzynki
50 ml ocet jabłkowy
4 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku mieszamy sok z pomarańczy, cytryny, ocet, miód i ziele angielskie. Podgrzewamy na małym ogniu, aż miód się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
Dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i odstawiamy do ostygnięcia.
W słoiku układamy warstwami kawałki śledzia, plasterki pomarańczy, obrane mandarynki przekrojone na pół, rodzynki i cebulę z marynaty.
Całość zalewamy marynatą tak, aby śledzie były całkowite przykryte.
Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.