Marynowane śledzie z cytrusami

EkspertOdKuchni
Marynowane śledzie z cytrusami

1

0 / 0

Marynowane śledzie z cytrusami doskonale sprawdzą się jako przystawka na świątecznym stole lub lekka przekąska do chleba. Możesz podać je na eleganckim półmisku i posypać świeżymi ziołami. Połączenie filetów śledziowych z pomarańczą, mandarynką, cytryną, miodem, rodzynkami i cebulą to prosty sposób na odświeżenie klasycznych rybnych dań w nieco bardziej oryginalnym wydaniu.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

6 szt. filety śledziowe matias

1 szt. pomarańcza

150 ml sok z pomarańczy

50 ml sok z cytryny

1 szt. mandarynka

1 łyżka miód płynny

1 szt. cebula czerwona

30 g rodzynki

50 ml ocet jabłkowy

4 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

2

W rondelku mieszamy sok z pomarańczy, cytryny, ocet, miód i ziele angielskie. Podgrzewamy na małym ogniu, aż miód się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.

3

Dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i odstawiamy do ostygnięcia.

4

W słoiku układamy warstwami kawałki śledzia, plasterki pomarańczy, obrane mandarynki przekrojone na pół, rodzynki i cebulę z marynaty.

5

Całość zalewamy marynatą tak, aby śledzie były całkowite przykryte.

6

Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły