Marynowane podgrzybki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Marynowane podgrzybki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974565946.jpeg&w=3840&q=75)
Grzybki w occie idealna na imprezę.
0
1 / 1
Grzybki w occie idealna na imprezę.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 ocet
5 kg podgrzybki
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
4 łyżecz. gorczyca
1 łyżecz. cukier
8 szkl. woda
1 szt. marchew
2 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
2 łyżka sól
Przygotowanie
Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
Posolić do smaku.
Grzyby oczyścić, odciąć kapelusze, pokroić wg uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.
Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.
Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.