Marynowane podgrzybki

m7
Marynowane podgrzybki

Średnia 1 / 1

Oceń!

Grzybki w occie idealna na imprezę.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 ocet

5 kg podgrzybki

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

4 łyżecz. gorczyca

1 łyżecz. cukier

8 szkl. woda

1 szt. marchew

2 szt. cebula

4 szt. liść laurowy

2 łyżka sól

Przygotowanie


Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.

Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.

Posolić do smaku.

Grzyby oczyścić, odciąć kapelusze, pokroić wg uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.

Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.

Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.

Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.

Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1426

kcal

Białka

158

gram

Węglowodany

181

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły