Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej z czosnkową nutą

kontakt_2
Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej z czosnkową nutą

0

4 / 3

Pieczone nóżki z kurczaka w chrupiącej skórce, która rozpływa się w ustach – brzmi dobrze, prawda? Co sprawia, że są tak smaczne? Pan Entuzjazm zna recepturę zalewy, dzięki której są takie pyszne. Poznaj ją i Ty! Zdradzimy Ci sekrety potrawy skazanej na WYŚMIENITY sukces!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

5 szt. nóżki z kurczaka

2 szt. ząbek czosnku

3 łyżka miód

5 łyżka oliwa z oliwek

5 łyżka sok z cytryny

2 łyżka ocet balsamiczny

2 szcz. sól, pieprz

1 szcz. ostra papryka w proszku

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników na marynatę i dokładnie wymieszaj

2

Skąp nóżki z kurczaka w przygotowanej zalewie i wstaw je do lodówki najlepiej na kilka godzin.

3

Kiedy mięso przejdzie już smakami i aromatami zalewy, przenieś je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termo obiegu. Po upływie zalecanego czasu, zdejmij pokrywę z naczynia i włącz termo obieg. Po 5 minutach wyjmij chrupiące. Podaj na ciepło z frytkami i ketchupem lub ziemniakami albo na zimno z chlebem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły