Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej z czosnkową nutą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_2
![Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej z czosnkową nutą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5996-1702057895375.jpeg&w=3840&q=75)
Pieczone nóżki z kurczaka w chrupiącej skórce, która rozpływa się w ustach – brzmi dobrze, prawda? Co sprawia, że są tak smaczne? Pan Entuzjazm zna recepturę zalewy, dzięki której są takie pyszne. Poznaj ją i Ty! Zdradzimy Ci sekrety potrawy skazanej na WYŚMIENITY sukces!
0
4 / 3
Pieczone nóżki z kurczaka w chrupiącej skórce, która rozpływa się w ustach – brzmi dobrze, prawda? Co sprawia, że są tak smaczne? Pan Entuzjazm zna recepturę zalewy, dzięki której są takie pyszne. Poznaj ją i Ty! Zdradzimy Ci sekrety potrawy skazanej na WYŚMIENITY sukces!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
5 szt. nóżki z kurczaka
2 szt. ząbek czosnku
3 łyżka miód
5 łyżka oliwa z oliwek
5 łyżka sok z cytryny
2 łyżka ocet balsamiczny
2 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. ostra papryka w proszku
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników na marynatę i dokładnie wymieszaj
Skąp nóżki z kurczaka w przygotowanej zalewie i wstaw je do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Kiedy mięso przejdzie już smakami i aromatami zalewy, przenieś je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termo obiegu. Po upływie zalecanego czasu, zdejmij pokrywę z naczynia i włącz termo obieg. Po 5 minutach wyjmij chrupiące. Podaj na ciepło z frytkami i ketchupem lub ziemniakami albo na zimno z chlebem.