Marynowane maślaki

m7
Marynowane maślaki

Średnia 3.5 / 32

Oceń!

Marynowane maślaki w occie to świetny pomysł na zamknięcie w słoiczku grzybów, do których można wrócić zimą.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 ocet

4 kg maślaki

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

4 łyżecz. gorczyca

8 szkl. woda

1 szt. marchew

2 szt. cebula

4 szt. liść laurowy

2 łyżka sól

Przygotowanie


Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.

Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.

Posolić do smaku.

Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać.

Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.

Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.

Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.

Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut od zagotowania wody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1866

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

226

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły