Marynowane maślaki

m7
Marynowane maślaki

0

3.4 / 28

Marynowane maślaki w occie to świetny pomysł na zamknięcie w słoiczku grzybów, do których można wrócić zimą.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 ocet

4 kg maślaki

1 łyżeczka pieprz ziarnisty

4 łyżeczka gorczyca

8 szkl. woda

1 szt. marchew

2 szt. cebula

4 szt. liść laurowy

2 łyżka sól

Przygotowanie


1

Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.

2

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.

3

Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.

4

Posolić do smaku.

5

Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać.

6

Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.

7

Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.

8

Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.

9

Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut od zagotowania wody.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły