Marynowane maślaki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Marynowane maślaki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973023304.jpeg&w=3840&q=75)
Marynowane maślaki w occie to świetny pomysł na zamknięcie w słoiczku grzybów, do których można wrócić zimą.
0
3.4 / 28
Marynowane maślaki w occie to świetny pomysł na zamknięcie w słoiczku grzybów, do których można wrócić zimą.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 ocet
4 kg maślaki
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
4 łyżecz. gorczyca
8 szkl. woda
1 szt. marchew
2 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
2 łyżka sól
Przygotowanie
Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
Posolić do smaku.
Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać.
Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.
Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut od zagotowania wody.