Maślaki marynowane w stylu śródziemnomorskim

m7

Maślaki marynowane w stylu śródziemnomorskim to doskonały sposób na wykorzystanie leśnych grzybów w nietypowej, aromatycznej formie. W połączeniu z warzywami, takimi jak papryka czy bakłażan oraz ziołami prowansalskimi, tworzą niebanalną przystawkę idealną do serów, pieczywa i dań kuchni śródziemnomorskiej. Idealne na zimę i do domowej spiżarni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
159
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Maślaki marynowane w stylu śródziemnomorskim to doskonały sposób na wykorzystanie leśnych grzybów w nietypowej, aromatycznej formie. W połączeniu z warzywami, takimi jak papryka czy bakłażan oraz ziołami prowansalskimi, tworzą niebanalną przystawkę idealną do serów, pieczywa i dań kuchni śródziemnomorskiej. Idealne na zimę i do domowej spiżarni.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg maślaki
1 szt. bakłażan
1 szt. czerwona papryka
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżecz. sól
250 ml ocet winny
250 ml woda
150 ml oliwa z oliwek
1 łyżka cukier
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 łyżecz. ziarna pieprzu
Przygotowanie
Obierz maślaki (usuń śluzowatą skórkę z kapeluszy), dokładnie opłucz. Pokrój większe na połówki.
Zagotuj wodę z łyżeczką soli i wrzuć grzyby na 5 minut. Odcedź i odstaw.
Pokrój bakłażana w kostkę i oprósz solą, odstaw na 15 minut, a następnie opłucz i osusz. Paprykę pokrój w paski, czosnek w plasterki.
W garnku podgrzej wodę, ocet, oliwę, dodaj cukier, łyżeczkę soli, zioła, pieprz i czosnek. Gotuj 5 minut na małym ogniu.
Bakłażana i paprykę można lekko podsmażyć na oliwie, wtedy będą bardziej aromatyczne.
Do wyparzonych słoików wkładaj naprzemiennie grzyby i warzywa. Na wierzch można dodać listek bazylii.
Zalej gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręć mocno.
W garnku z wodą pasteryzuj słoiki przez 15 minut od momentu zagotowania.
Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
159
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.