Maślaki marynowane w stylu śródziemnomorskim

m7
Maślaki marynowane w stylu śródziemnomorskim

1

0 / 0

Maślaki marynowane w stylu śródziemnomorskim to doskonały sposób na wykorzystanie leśnych grzybów w nietypowej, aromatycznej formie. W połączeniu z warzywami, takimi jak papryka czy bakłażan oraz ziołami prowansalskimi, tworzą niebanalną przystawkę idealną do serów, pieczywa i dań kuchni śródziemnomorskiej. Idealne na zimę i do domowej spiżarni.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg maślaki

1 szt. bakłażan

1 szt. czerwona papryka

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżecz. sól

250 ml ocet winny

250 ml woda

150 ml oliwa z oliwek

1 łyżka cukier

1 łyżecz. zioła prowansalskie

1 łyżecz. ziarna pieprzu

Przygotowanie


1

Obierz maślaki (usuń śluzowatą skórkę z kapeluszy), dokładnie opłucz. Pokrój większe na połówki.

2

Zagotuj wodę z łyżeczką soli i wrzuć grzyby na 5 minut. Odcedź i odstaw.

3

Pokrój bakłażana w kostkę i oprósz solą, odstaw na 15 minut, a następnie opłucz i osusz. Paprykę pokrój w paski, czosnek w plasterki.

4

W garnku podgrzej wodę, ocet, oliwę, dodaj cukier, łyżeczkę soli, zioła, pieprz i czosnek. Gotuj 5 minut na małym ogniu.

5

Bakłażana i paprykę można lekko podsmażyć na oliwie, wtedy będą bardziej aromatyczne.

6

Do wyparzonych słoików wkładaj naprzemiennie grzyby i warzywa. Na wierzch można dodać listek bazylii.

7

Zalej gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręć mocno.

8

W garnku z wodą pasteryzuj słoiki przez 15 minut od momentu zagotowania.

9

Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

159

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły