Marynowane kozaki

m7
Marynowane kozaki

0

3.5 / 39

grzybki na zimę.........

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 ocet

2 kg grzyby leśne

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

4 łyżecz. gorczyca

1 łyżecz. cukier

8 szkl. woda

2 szt. cebula

4 szt. liść laurowy

3 łyżka sól

Przygotowanie


1

Cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki.

2

Do garnka wlać wodę, ocet, cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.

3

Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.

4

Posolić do smaku.

5

Grzyby oczyścić, odciąć kapelusze, nóżki zostawić do suszenia, pokroić wg uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.

6

Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.

7

Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.

8

Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.

9

Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

735

kcal

Białka

68

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły