Marynowane kotlety z karkówki
m7
0
0 / 0
pyszne kotleciki z pieczarkami
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 olej
1 kg karkówka
4 szcz. sól
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
100 g lubella mąka puszysta uniwersalna
200 g bułka tarta
500 g pieczarki
5 szt. jajko
2 łyżka ocet
2 łyżka przyprawa maggi
2 łyżka masło
0.50 łyżeczka papryka ostra
Przygotowanie
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety.
Do miski wrzucić mięso, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać razem z mięsem.
Odstawić na 15 minut.
Przygotować mąkę i bułkę tartą do obtaczania kotletów oraz w drugim naczyniu roztrzepać jajka z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzać oliwę, kotlet obtaczać w mące, jajku i bułce tartej po około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, posolić.
Usmażone kotlety posypać pieczarkami, podawać z ziemniakami, frytkami lub pieczonymi ziemniakami