Marynowane kotlety z karkówki

m7
Marynowane kotlety z karkówki

0

0 / 0

pyszne kotleciki z pieczarkami

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 olej

1 kg karkówka

4 szczyp. sól

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

100 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g bułka tarta

500 g pieczarki

5 szt. jajko

2 łyżka ocet

2 łyżka przyprawa maggi

2 łyżka masło

0.50 łyżecz. papryka ostra

Przygotowanie


1

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety.

2

Do miski wrzucić mięso, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać razem z mięsem.

3

Odstawić na 15 minut.

4

Przygotować mąkę i bułkę tartą do obtaczania kotletów oraz w drugim naczyniu roztrzepać jajka z odrobiną soli.

5

Na patelni rozgrzać oliwę, kotlet obtaczać w mące, jajku i bułce tartej po około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

6

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, posolić.

7

Usmażone kotlety posypać pieczarkami, podawać z ziemniakami, frytkami lub pieczonymi ziemniakami

Wartości odżywcze na porcję


Energia

784

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

56

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły