Marynowane karczochy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Marynowane karczochy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1717488417053.jpg&w=3840&q=75)
Marynowane karczochy to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego cennego warzywa. Są one bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, przez co wspierają zdrowie wątroby, serca i jelit. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, makaronów, pizzy lub omletów. Idealnie smakują również jako samodzielna przekąska. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Marynowane karczochy to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego cennego warzywa. Są one bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, przez co wspierają zdrowie wątroby, serca i jelit. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, makaronów, pizzy lub omletów. Idealnie smakują również jako samodzielna przekąska. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. karczoch
1 szt. cytryna
200 ml oliwa z oliwek
2 szt. ząbki czosnku
70 ml ocet balsamiczny
3 łodyga rozmaryn
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Z karczochów odkrajamy łodygę oraz górną część. Odcinamy zewnętrzne liście. Oczyszczonego karczocha wkładamy do wody z sokiem z cytryny.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozmaryn, łyżeczkę soli, ocet balsamiczny i rozgnieciony czosnek. Karczochy przekrajamy na pół i dodajemy do garnka.
Karczochy gotujemy w oliwie na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie przelewamy całość do wyparzonego słoika.