Marynowane karczochy

EkspertOdKuchni
Marynowane karczochy

0

0 / 0

Marynowane karczochy to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego cennego warzywa. Są one bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, przez co wspierają zdrowie wątroby, serca i jelit. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, makaronów, pizzy lub omletów. Idealnie smakują również jako samodzielna przekąska. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. karczoch

1 szt. cytryna

200 ml oliwa z oliwek

2 szt. ząbki czosnku

70 ml ocet balsamiczny

3 łodyga rozmaryn

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Z karczochów odkrajamy łodygę oraz górną część. Odcinamy zewnętrzne liście. Oczyszczonego karczocha wkładamy do wody z sokiem z cytryny.

2

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozmaryn, łyżeczkę soli, ocet balsamiczny i rozgnieciony czosnek. Karczochy przekrajamy na pół i dodajemy do garnka.

3

Karczochy gotujemy w oliwie na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie przelewamy całość do wyparzonego słoika.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

611

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły