Marynowane grzybki
EkspertOdKuchni
Marynowane grzybki to doskonały sposób na zachowanie leśnego smaku na dłuższy czas. Świetnie komponują się jako dodatek do mięs, zimnych przekąsek i kanapek. Są również dobrym towarzyszem desek serów oraz wędlin. Opieńki po zamarynowaniu mają intensywny smak i zachowują idealną równowagę między słodyczą a kwaskowatością.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marynowane grzybki to doskonały sposób na zachowanie leśnego smaku na dłuższy czas. Świetnie komponują się jako dodatek do mięs, zimnych przekąsek i kanapek. Są również dobrym towarzyszem desek serów oraz wędlin. Opieńki po zamarynowaniu mają intensywny smak i zachowują idealną równowagę między słodyczą a kwaskowatością.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg opieńki
1 szt. marchewka
1 szt. cebula biała
5 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. gorczyca
3 łyżecz. cukier
1 łyżka sól
150 ml ocet jabłkowy
1 łyżecz. pieprz w ziarnach
500 ml woda
Przygotowanie
Opieńki dokładnie czyścimy i odcinamy twarde końcówki nóżek.
Grzyby umieszczamy je w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut.
Po tym czasie odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
Marchewkę i cebulę białą obieramy.
Marchewkę kroimy w krążki, a cebulę w piórka.
Pokrojoną marchewkę kładziemy na spód wyparzonego słoika i dodajemy ziele angielskie, gorczycę i pieprz w ziarnach.
Do słoika wkładamy ugotowane opieńki, tak aby zostało 2 cm do zakrętki. Na górę kładziemy pokrojoną cebulę.
W rondelku zagotowujemy wodę z octem jabłkowym i zalewamy grzyby.
Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dniem, aż ostygną.
Marynowane opieńki są gotowe do jedzenia po 2 tygodniach, kiedy przejdą smakiem marynaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.