Marynowane grzybki

EkspertOdKuchni
Marynowane grzybki

0

0 / 0

Marynowane grzybki to doskonały sposób na zachowanie leśnego smaku na dłuższy czas. Świetnie komponują się jako dodatek do mięs, zimnych przekąsek i kanapek. Są również dobrym towarzyszem desek serów oraz wędlin. Opieńki po zamarynowaniu mają intensywny smak i zachowują idealną równowagę między słodyczą a kwaskowatością.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg opieńki

1 szt. marchewka

1 szt. cebula biała

5 szt. ziele angielskie

1 łyżecz. gorczyca

3 łyżecz. cukier

1 łyżka sól

150 ml ocet jabłkowy

1 łyżecz. pieprz w ziarnach

500 ml woda

Przygotowanie


1

Opieńki dokładnie czyścimy i odcinamy twarde końcówki nóżek.

2

Grzyby umieszczamy je w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut.

3

Po tym czasie odcedzamy i płuczemy zimną wodą.

4

Marchewkę i cebulę białą obieramy.

5

Marchewkę kroimy w krążki, a cebulę w piórka.

6

Pokrojoną marchewkę kładziemy na spód wyparzonego słoika i dodajemy ziele angielskie, gorczycę i pieprz w ziarnach.

7

Do słoika wkładamy ugotowane opieńki, tak aby zostało 2 cm do zakrętki. Na górę kładziemy pokrojoną cebulę.

8

W rondelku zagotowujemy wodę z octem jabłkowym i zalewamy grzyby.

9

Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dniem, aż ostygną.

10

Marynowane opieńki są gotowe do jedzenia po 2 tygodniach, kiedy przejdą smakiem marynaty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły