Marynowana fasolka szparagowa

EkspertOdKuchni
Marynowana fasolka szparagowa

0

0 / 0

Marynowana fasolka szparagowa to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych na dłuższy czas. Idealnie sprawdzi się na jesień i zimę. Można ją serwować jako dodatek do obiadu, sałatek lub gulaszu. Marynowana fasolka jest chrupiąca i wyjątkowo smaczna. Świetnie smakuje również do dań z grilla, kanapek lub samodzielnie. Smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

3 kg fasolka szparagowa

1.50 l woda

300 ml ocet spirytusowy

100 g cukier

50 g sól

14 szt. liść laurowy

14 szt. ziarenka ziela angielskiego

7 łyżecz. gorczyca

14 szt. ząbki czosnku

Przygotowanie


1

Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w wodzie na al dente i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Po ostygnięciu układamy ciasno fasolkę w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po dwa liście laurowe, dwa ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy, dwa ząbki czosnku i dwie gałązki kopru.

3

W garnku gotujemy wodę z octem spirytusowym, solą i cukrem do rozpuszczenia się.

4

Gorącą zalewę wlewamy do słoików na ¾ wysokości słoika. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

229

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły