Marynowana fasolka szparagowa
EkspertOdKuchni
Marynowana fasolka szparagowa to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych na dłuższy czas. Idealnie sprawdzi się na jesień i zimę. Można ją serwować jako dodatek do obiadu, sałatek lub gulaszu. Marynowana fasolka jest chrupiąca i wyjątkowo smaczna. Świetnie smakuje również do dań z grilla, kanapek lub samodzielnie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marynowana fasolka szparagowa to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych na dłuższy czas. Idealnie sprawdzi się na jesień i zimę. Można ją serwować jako dodatek do obiadu, sałatek lub gulaszu. Marynowana fasolka jest chrupiąca i wyjątkowo smaczna. Świetnie smakuje również do dań z grilla, kanapek lub samodzielnie. Smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
3 kg fasolka szparagowa
1.50 l woda
300 ml ocet spirytusowy
100 g cukier
50 g sól
14 szt. liść laurowy
14 szt. ziarenka ziela angielskiego
7 łyżecz. gorczyca
14 szt. ząbki czosnku
Przygotowanie
Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w wodzie na al dente i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu układamy ciasno fasolkę w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po dwa liście laurowe, dwa ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy, dwa ząbki czosnku i dwie gałązki kopru.
W garnku gotujemy wodę z octem spirytusowym, solą i cukrem do rozpuszczenia się.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików na ¾ wysokości słoika. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.