Marynata miodowo-sojowa

m7
Marynata miodowo-sojowa

0

0 / 0

Szukasz sposobu na podkręcenie smaku swoich potraw? Marynata miodowo-sojowa to doskonałe połączenie słodyczy, umami i delikatnej ostrości. Idealnie sprawdzi się zarówno do mięs, ryb, tofu, jak i grillowanych warzyw. Połączenie sosu sojowego, miodu, sezamu, oleju z pestek winogron i chili równie dobrze pasuje jako sos do sałatek lub baza do orientalnych dań z makaronem. Smacznego!

6

Składniki

5 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 łyżka miód pszczeli

4 łyżka sos sojowy

2 łyżka olej z pestek winogron

1 łyżka sezam nasiona

0.50 łyżecz. chili

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W miseczce wymieszaj miód z sosem sojowym, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

2

Dodaj olej z pestek winogron i dokładnie wymieszaj.

3

Wsyp nasiona sezamu oraz chili, a następnie dopraw szczyptą soli.

4

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

53

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły