Marynata miodowo-sojowa

m7

Szukasz sposobu na podkręcenie smaku swoich potraw? Marynata miodowo-sojowa to doskonałe połączenie słodyczy, umami i delikatnej ostrości. Idealnie sprawdzi się zarówno do mięs, ryb, tofu, jak i grillowanych warzyw. Połączenie sosu sojowego, miodu, sezamu, oleju z pestek winogron i chili równie dobrze pasuje jako sos do sałatek lub baza do orientalnych dań z makaronem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
53
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz sposobu na podkręcenie smaku swoich potraw? Marynata miodowo-sojowa to doskonałe połączenie słodyczy, umami i delikatnej ostrości. Idealnie sprawdzi się zarówno do mięs, ryb, tofu, jak i grillowanych warzyw. Połączenie sosu sojowego, miodu, sezamu, oleju z pestek winogron i chili równie dobrze pasuje jako sos do sałatek lub baza do orientalnych dań z makaronem. Smacznego!
6
Składniki
5 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 łyżka miód pszczeli
4 łyżka sos sojowy
2 łyżka olej z pestek winogron
1 łyżka sezam nasiona
0.50 łyżecz. chili
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W miseczce wymieszaj miód z sosem sojowym, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Dodaj olej z pestek winogron i dokładnie wymieszaj.
Wsyp nasiona sezamu oraz chili, a następnie dopraw szczyptą soli.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
53
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.