Marynata granatowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Marynata granatowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974316181.jpeg&w=3840&q=75)
do drobiu na słodko
0
0 / 0
do drobiu na słodko
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. kardamon
1 szczyp. imbir
1 szczyp. pieprz kolorowy
2 szt. granat
1 łyżka sok pomarańczowy
1 łyżka melisa
1 łyżka sól
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka olej z pestek winogron
0.50 łyżecz. kolendra
Przygotowanie
1
Do moździerza wsypujemy pieprz kolorowy, kolendrę, rozcieramy na proszek. Dodajemy świeże liście melisy oraz nasiona z jednego owocu granatu i ubijamy. Dolewamy sok pomarańczowy, sok z drugiego granatu, ocet balsamiczny, olej z pestek winogron i dokładnie mieszamy. Mięso drobiowe (ja tej marynaty używam tylko do mięsa drobiowego) doprawiam solą sezamową, imbirem oraz kardamonem i zalewam marynatą. Odstawiam w chłodne miejsce na kilkadziesiąt minut.