Marynata granatowa
m7
do drobiu na słodko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
141
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
do drobiu na słodko
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. kardamon
1 szczyp. imbir
1 szczyp. pieprz kolorowy
2 szt. granat
1 łyżka sok pomarańczowy
1 łyżka melisa
1 łyżka sól
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka olej z pestek winogron
0.50 łyżecz. kolendra
Przygotowanie
Do moździerza wsypujemy pieprz kolorowy, kolendrę, rozcieramy na proszek. Dodajemy świeże liście melisy oraz nasiona z jednego owocu granatu i ubijamy. Dolewamy sok pomarańczowy, sok z drugiego granatu, ocet balsamiczny, olej z pestek winogron i dokładnie mieszamy. Mięso drobiowe (ja tej marynaty używam tylko do mięsa drobiowego) doprawiam solą sezamową, imbirem oraz kardamonem i zalewam marynatą. Odstawiam w chłodne miejsce na kilkadziesiąt minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
141
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.