Marokańska kofta kebab

Kotlin
Marokańska kofta kebab

1

0 / 0

Marokańska kofta kebab to idealny wybór na obiad lub kolację w gronie rodziny czy przyjaciół. Jest łatwa do przygotowania, wygodna do jedzenia, a jednocześnie pełna smaków inspirowanych kuchnią Maroka. Soczyste, dobrze przyprawione mięso w formie małych kotlecików, zawinięte w ciepły placek razem z kremowym sosem jogurtowym, świeżymi warzywami i odrobiną natki pietruszki to doskonała propozycja dla fanów wyrazistych, lekko pikantnych i pożywnych potraw. Smacznego!

20

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. lawasz

200 ml jogurt grecki

1 szt. ogórek świeży

2 szt. pomidor

1 szt. cebula czerwona

1 szt. sos harissa

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. sumak

Kofty

500 g mielona wołowina

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

3 łyżka natka pietruszki pokrojona

1 łyżecz. kmin rzymski

1 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. papryka ostra mielona

1 szczyp. cynamon

1 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz do smaku

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka ketchup kotlin pikantny

Przygotowanie


1

W dużej misce połącz mielone mięso, startą cebulę, posiekany czosnek, kolendrę, pietruszkę, kmin, paprykę słodką, ostrą, cynamon, ketchup, sól i pieprz.

2

Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.

3

Uformuj z mieszanki podłużne kotleciki o długości około 5-6 cm.

4

Rozgrzej patelnię grillową lub tradycyjną z odrobiną oliwy.

5

Smaż kofty na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą dobrze wysmażone.

6

Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

7

Na placki lawasza nałóż trochę sosu jogurtowego, harissy (jeśli lubisz ostrzejsze smaki), a następnie plasterki ogórka, pomidora i cebuli. Posyp sumakiem i posiekaną natką pietruszki.

8

Ułóż kilka koft na lawaszu z warzywami i zwiń całość w roladę lub podaj otwarte.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły