Marokańska kofta kebab

Kotlin

Marokańska kofta kebab to idealny wybór na obiad lub kolację w gronie rodziny czy przyjaciół. Jest łatwa do przygotowania, wygodna do jedzenia, a jednocześnie pełna smaków inspirowanych kuchnią Maroka. Soczyste, dobrze przyprawione mięso w formie małych kotlecików, zawinięte w ciepły placek razem z kremowym sosem jogurtowym, świeżymi warzywami i odrobiną natki pietruszki to doskonała propozycja dla fanów wyrazistych, lekko pikantnych i pożywnych potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Marokańska kofta kebab to idealny wybór na obiad lub kolację w gronie rodziny czy przyjaciół. Jest łatwa do przygotowania, wygodna do jedzenia, a jednocześnie pełna smaków inspirowanych kuchnią Maroka. Soczyste, dobrze przyprawione mięso w formie małych kotlecików, zawinięte w ciepły placek razem z kremowym sosem jogurtowym, świeżymi warzywami i odrobiną natki pietruszki to doskonała propozycja dla fanów wyrazistych, lekko pikantnych i pożywnych potraw. Smacznego!
20
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. lawasz
200 ml jogurt grecki
1 szt. ogórek świeży
2 szt. pomidor
1 szt. cebula czerwona
1 szt. sos harissa
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. sumak
Kofty
500 g mielona wołowina
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka natka pietruszki pokrojona
1 łyżecz. kmin rzymski
1 łyżecz. papryka słodka mielona
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
1 szczyp. cynamon
1 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz do smaku
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka ketchup kotlin pikantny
Przygotowanie
W dużej misce połącz mielone mięso, startą cebulę, posiekany czosnek, kolendrę, pietruszkę, kmin, paprykę słodką, ostrą, cynamon, ketchup, sól i pieprz.
Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
Uformuj z mieszanki podłużne kotleciki o długości około 5-6 cm.
Rozgrzej patelnię grillową lub tradycyjną z odrobiną oliwy.
Smaż kofty na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą dobrze wysmażone.
Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Na placki lawasza nałóż trochę sosu jogurtowego, harissy (jeśli lubisz ostrzejsze smaki), a następnie plasterki ogórka, pomidora i cebuli. Posyp sumakiem i posiekaną natką pietruszki.
Ułóż kilka koft na lawaszu z warzywami i zwiń całość w roladę lub podaj otwarte.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.