Markizy owsiano-malinowe z kremem czekoladowym z daktyli

MonikaSotnik
Markizy owsiano-malinowe z kremem czekoladowym z daktyli

0

0 / 0

Zdrowe markizy z kremem mogą stanowić pożywne, drugie śniadanie dla dziecka. Jest to alternatywa dla słodyczy, które dzieci nagminnie zabierają ze sobą do szkoły w śniadaniówkach.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 g mąka owsiana

1 szt. jajko kurze całe

1 łyżka masło

1 łyżka maliny

2 łyżka syrop malinowy łowicz

1 łyżka cukier

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

10 szt. suszone daktyle

2 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Suszone daktyle zalać wrzątkiem o pozostawić do zmięknięcia na 30 minut. Gdy zmiękną odsączyć i użyć blendera do dokładnego rozdrobnienia daktyli z dodatkiem kakao na gładką masę .

2

Mąkę owsianą, jajko, masło, cukier, maliny, proszek do pieczenia i syrop malinowy wyrobić dokładnie .

3

Z ciasta formować nieduże kulki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpłaszczyć każdą i uformować okrągłe ciastko. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku góra- dół przez 30 minut. Lekko ostudzić.

4

Ciastka podzielić na pół. Na jedną część ciastek wyłożyć małą łyżeczką krem i przykryć każde drugą częścią.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły