Marchewkowe pancakes z kremowym serkiem

Lubella

Szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Marchewkowe pancakes z kremowym serkiem to doskonałe połączenie delikatnych, puszystych placuszków i kremowego serka ricotta. Są lekkie, wilgotne i aromatyczne — z pewnością przypadną zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe naleśniki najlepiej smakują z miodem i orzechami pekan na wierzchu, ale można je również polać syropem klonowym lub ulubionym sosem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Marchewkowe pancakes z kremowym serkiem to doskonałe połączenie delikatnych, puszystych placuszków i kremowego serka ricotta. Są lekkie, wilgotne i aromatyczne — z pewnością przypadną zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe naleśniki najlepiej smakują z miodem i orzechami pekan na wierzchu, ale można je również polać syropem klonowym lub ulubionym sosem. Smacznego!
16
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
160 g mąka lubella
1 szt. jajko
250 g maślanka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. kardamon
1 łyżecz. cynamon
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. imbir
0.50 łyżecz. sól
1 szkl. marchew drobno tarta
20 g masło roztopione
Pozostałe składniki
150 g ricotta
2 łyżka cukier puder
1 szczyp. sól
2 łyżka miód
30 g orzechy pekan
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i zamieszaj rózgą do momentu połączenia.
Smaż niewielkie naleśniki na suchej patelni z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Wymieszaj ser ricotta z cukrem pudrem i solą.
Po usmażeniu układaj pancakes jeden na drugim, tworząc „wieżę”. Na górę połóż dużą łyżkę kremowego serka.
Polej pancakes miodem i posyp orzechami pekan.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.