Marchewkowe pancakes z kremowym serkiem

Lubella
Marchewkowe pancakes z kremowym serkiem

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Marchewkowe pancakes z kremowym serkiem to doskonałe połączenie delikatnych, puszystych placuszków i kremowego serka ricotta. Są lekkie, wilgotne i aromatyczne — z pewnością przypadną zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe naleśniki najlepiej smakują z miodem i orzechami pekan na wierzchu, ale można je również polać syropem klonowym lub ulubionym sosem. Smacznego!

16

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

160 g mąka lubella

1 szt. jajko

250 g maślanka

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. kardamon

1 łyżecz. cynamon

1 szczyp. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. imbir

0.50 łyżecz. sól

1 szkl. marchew drobno tarta

20 g masło roztopione

Pozostałe składniki

150 g ricotta

2 łyżka cukier puder

1 szczyp. sól

2 łyżka miód

30 g orzechy pekan

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i zamieszaj rózgą do momentu połączenia.

2

Smaż niewielkie naleśniki na suchej patelni z obu stron, aż się ładnie zarumienią.

3

Wymieszaj ser ricotta z cukrem pudrem i solą.

4

Po usmażeniu układaj pancakes jeden na drugim, tworząc „wieżę”. Na górę połóż dużą łyżkę kremowego serka.

5

Polej pancakes miodem i posyp orzechami pekan.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły