Marchewka z zielonym groszkiem

m7
Marchewka z zielonym groszkiem

0

0 / 0

Marchewka z zielonym groszkiem

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szczyp. sól

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

60 dag. marchew

40 dag. groszek zielony

6 dag. masło

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Oskrobane marchewki opłukać, pokrajać w kostkę, włożyć do rondla.

2

Podlać wodą, posolić i dusić na małym ogniu do miękkości.

3

Z połowy masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować.

4

Połączyć zasmażkę z marchewką i chwilę gotować, dodać śmietankę, zdjąć z ognia i trzymać w cieple.

5

Zielony groszek ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić, wymieszać z masłem i chwilę trzymać na bardzo małym ogniu.

6

Marchewkę, włożyć do salaterki, a w środku zrobić miejsce na groszek, który ułożyć w kopczyk.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

351

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły