Mandarynkowe kwiaty

m7
Mandarynkowe kwiaty

0

0 / 0

Smaczny, efektowny deser.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

2 łyżecz. żelatyna

1 łyżecz. sok z limonek

12 szt. mandarynki

1 szt. kiwi

1 szt. granat

2 szt. białko jaja kurzego

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Mandarynki obrać ze skórki i rozłożyć niczym kwiaty. Uważać, żeby nie poodrywać cząstek. Śmietanę ubić z cukrem. W osobnym garnuszku ubić białka z odrobiną soli i 1/2 łyżeczki soku z limonki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody- następnie ogrzać tak, aby się rozpuściła( nie zagotować).Połączyć delikatnie śmietanę z białkami a na koniec wlać ostudzoną żelatynę. Kilka minut schłodzić. Kiedy zacznie się zsiadać nakładać do środka mandarynek. Granata obrać i wydłubać pestki- wsypywać pestki na krem. Z oskrobanego i pokrojonego w półplasterki kiwi zrobić listki. Całość lekko schłodzić- po 30 minutach jest gotowe do zajadania się.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

244

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły