Mandarynkowe kwiaty
m7
Smaczny, efektowny deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
244
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczny, efektowny deser.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
2 łyżecz. żelatyna
1 łyżecz. sok z limonek
12 szt. mandarynki
1 szt. kiwi
1 szt. granat
2 szt. białko jaja kurzego
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Mandarynki obrać ze skórki i rozłożyć niczym kwiaty. Uważać, żeby nie poodrywać cząstek. Śmietanę ubić z cukrem. W osobnym garnuszku ubić białka z odrobiną soli i 1/2 łyżeczki soku z limonki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody- następnie ogrzać tak, aby się rozpuściła( nie zagotować).Połączyć delikatnie śmietanę z białkami a na koniec wlać ostudzoną żelatynę. Kilka minut schłodzić. Kiedy zacznie się zsiadać nakładać do środka mandarynek. Granata obrać i wydłubać pestki- wsypywać pestki na krem. Z oskrobanego i pokrojonego w półplasterki kiwi zrobić listki. Całość lekko schłodzić- po 30 minutach jest gotowe do zajadania się.